ITM: a kormány kiemelt figyelmet fordít az 5G technológiára épülő ipari megoldásokra

Hírek2021. okt. 1.MTI

A kormány kiemelt figyelmet fordít az 5G technológiára épülő ipari megoldásokra, ennek fontos mérföldköve lesz az 5G magán mobilhálózat kiépítése a Fényeslitkén létesülő intermodális terminálon - hangsúlyozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken a Fényeslitkén készülő intermodális terminál 5G mobilhálózat fejlesztését bejelentő rendezvényen, Budapesten.

Az ITM helyettes államtitkára kiemelte, a legfejlettebb digitális technológiákat alkalmazó innovatív fejlesztés javítja az ország versenyképességét.

Megjegyezte, a Fényeslitkén kiépítendő technológia, okos megoldás egyben bemutató minta is lehet, amelyből más vállalkozások is tanulhatnak.

Az ukrán-magyar határ közelében, Fényeslitkén 2021 januárjában kezdődött el az East-West Gate (EWG) intermodális terminál építése 85 hektáros területen. A 30 milliárd forint magánberuházásból épülő, a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál lévő létesítmény 2022 első negyedévében áll üzembe.

A privát 5G-hálózatot a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary telepíti a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. igényeire szabottan.

A rendezvényen Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta:

a magyar kormány célja, hogy az ország a világpiaci átalakulások nyertese legyen. Ehhez a munkahelyteremtés, a beruházások és az adócsökkentés eszközeit használja, mert ezzel lehet hosszú távon is fenntartható, versenyképes a magyar gazdaság.

Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója elmondta,

azon dolgoznak két éve, hogy a magyar gazdaság szereplői minél szélesebb körben hozzáférjenek az 5G technológiához, és élni tudjanak annak előnyeivel.

Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója kiemelte,

az East-West Gate megépítésével Magyarország visszakerül a nemzetközi vasúti logisztika térképére, újra lehetősége lesz aktívan bekapcsolódni az Ázsia és Európa közötti vasúti áruszállításba. 

A vezérigazgató elmondta,

az East-West Gate Európában elsőként használ majd saját 5G-hálózatot a belső kommunikációra és a technológiai eszközeinek működtetésére.

Példaként említette, hogy az 5G technológia segítségével távolról irányítják majd a szárazföldi terminál teljesen automata, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit.

A rendezvényen digitális táblán megállapodást írt alá az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt., a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary a Fényeslitkén épülő intermodális terminál ipari 5G-magánhálózatának kiépítéséről. A fejlesztéshez szükséges hardvereket a Huawei, míg a platform- és hálózati támogatást a Vodafone Magyarország biztosítja.