Újabb BUX csúcsot és a BÉT XTend piac bővülését hozta a szeptember a BÉT-en

Pénzügy2021. okt. 1.Növekedés.hu

Az augusztusi, közel 52 ezer pontos záróértéket követően szeptemberben ismét rekordot döntött a BUX index: a hónap folyamán alkalmanként az 53 ezer pontot is átlépte, végül 52 855 ponton zárt, amely 1,7 százalékos emelkedést jelent augusztushoz képest. Az azonnali részvénypiac forgalma lekövette az index növekedését – 242,9 milliárd forintot tett ki, amely napi 11 milliárd forintnak felel meg. A blue chipek között ismét az OTP zárt az első helyen, amelyet másodikként a MOL, harmadikként a Richter követett. A befektetési szolgáltatók rangsorában hosszú idő óta először a Concorde végzett az élen, a második-harmadik helyet az Erste Bank és a Wood foglalta el. A hónap során továbbá egy nyilvános részvénykibocsátásra is sor került, amelynek nyomán az OXO Technologies papírjaival bővült a BÉT Xtend piac.

A havi záróértéket tekintve újabb csúcson zárta a hónapot a BUX index. A BÉT fő tőzsdeindexe szeptember 9-én 53 ezer pont felett zárt, amely máig a legmagasabb napi záróérték. Végül a hónapot 52 855 ponton zárta az index, amely 1,7 százalékos emelkedést jelent az előző hónaphoz viszonyítva.

A kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande Group csődközeli helyzete a hónap folyamán nagymértékben befolyásolta a világgazdasági történéseket és a nemzetközi tőzsdei mutatókat. Továbbá a koronavírus-járvány esetszámainak világszintű, fokozatos növekedése sem kedvezett a részvénymutatóknak, amelyek ennek nyomán hullámzó formát mutattak az európai, az ázsiai és az amerikai piacokon egyaránt.

A részvénypiacon a korábbi hónapokhoz hasonlóan újfent az OTP bizonyult húzóerőnek, a társaság forgalma 2 százalékos növekedéssel 18 200 forintra emelkedett, ezzel a vállalat a szeptemberi részvénypiaci forgalom 50,4 százalékát adta. Az OTP-t a MOL és a Richter követte a piac 19,7, illetve 14,6 százalékát jelentő forgalommal. A negyedik helyre a 4iG tornázta fel magát, amely egyben a hónap legnagyobb árfolyamnövekedését produkálta – a papír 990 Ft-on zárt, amely 22,8 százalékos emelkedés az előző havi záróértékéhez képest.

A részvénypiac emellett egy jelentős mérföldkövet is maga mögött tudhat: az OXO Technologies nem nyilvános részvénykibocsátásával (IPO) egy újabb társaság részvényei váltak elérhetővé a befektetők számára a BÉT középvállalatok számára kialakított platformján, a BÉT Xtenden.

Az azonnali részvénypiacon összességében tovább emelkedett a kereskedés szeptemberben is – augusztushoz képest 4,5 százalékkal nőtt, végül 242,9 milliárd forinttal végzett, amely 11 milliárd forint értékű napi átlagforgalmat jelent.

Az árupiac forgalma szintén nőtt augusztushoz képest, a határidős gabona 875 millió forint értékű összforgalmából  a napraforgómag 467 millió forintot, a takarmánykukorica 364 millió forintot, míg az euro búza 44 millió forintot tett ki.

A brókercégek kereskedési rangsorában a Concorde végzett az élen 118 milliárd forintos részvényforgalommal, amely az összforgalom 24,3 százalékát adta. A második helyen ismételten az Erste Bank végzett 109,7 milliárd forinttal, míg az utóbbi hónapokban a listát jellemzően vezető Wood&Company ezúttal a harmadik helyen zárt, 105,7 milliárdos forgalommal.