ITM: Több együttműködési megállapodást is aláírtak az EGT-ről és a Norvég Alapokról

Hírek2020. dec. 21.MTI

Norvégia, Izland és Liechtenstein közel húsz éve működnek együtt Magyarországgal a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. Az EGT és a Norvég Alapot biztosító donor országok képviselői december 21-én írták alá a magyar féllel a mintegy 214 millió euró (nagyjából 75 milliárd forint) felhasználását lehetővé tevő megállapodásokat - tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel hétfőn.

Magyarország már a harmadik időszakban részesül e forrásból a támogató államok uniós piacon való eredményesebb részvételéért cserébe.

A megállapodások aláírásával a mintegy 11 milliárd forint értékű nemzeti hozzájárulást is beleértve összesen több mint 86 milliárd forintnyi fejlesztési forrás igénybevételére nyílik lehetőség - közölték.

A tájékoztatás szerint a korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon. A Magyarországnak járó források felhasználásában változatlanul hangsúlyos elemként jelennek meg az energia és az éghajlatváltozás terén tett erőfeszítések. Kiemelt fontosságú az üzletfejlesztés és innováció támogatása, különös tekintettel a zöld innovációra.

Átfogó célkitűzés a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok, ezen belül a roma közösségek életkörülményeinek javítása. 

A megállapodások a felek szerint minden érintett megelégedésére alapozzák meg a hosszú távú együttműködés eredményes folytatását - írta a szaktárca.