A KELER megszerezte a CSDR engedélyét

Hírek2020. dec. 21.Növekedés.hu

A KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER), Magyarország központi értéktára 2020. december 16-án megszerezte az európai uniós rendelet, az ún. Central Securities Deporitories Regulation (továbbiakban: CSDR) szerinti engedélyt, és immáron egységes, európai szabályozás alapján működő központi értéktárként biztosíthatja ügyfeleinek a hatékony és biztonságos értékpapír-piacot támogató szolgáltatásait.

A központi értéktárakról szóló CSDR rendelet legfontosabb célkitűzései az értékpapír-kiegyenlítési infrastruktúrák biztonságának és hatékonyságának növelése az Európai Unióban, valamint egyenlő versenyfeltételek megteremtése a központi értéktárak között. A rendelet a központi értéktárakon túlmenően a tőkepiaci szereplők széles körét érintően is új, igen szigorú kiegyenlítési fegyelmet szabályozó rendelkezéseket léptet hamarosan életbe.

Az új szabályozás a központi értéktárak számára az engedélyezésre, ügyfélbefogadásra és kockázatkezelésre, továbbá fizetőképességük megtartása érdekében egységes tőkekövetelmények és prudenciális szabályok biztosítására, az üzemeltetésre és irányításra, valamint a szolgáltatások nyújtására vonatkozó egységes szabályrendszer létrehozására törekszik.

Ebben az összefüggésben a CSDR megköveteli, hogy az összes uniós központi értéktár új engedélyezési eljárást kezdeményezzen. A magyar jogszabályok alapján szakosított hitelintézetként működő KELER központi értéktári és hitelintézetként banki jellegű kiegészítő szolgáltatásaira is az MNB-től CSDR engedélyt kapott.

„A KELER-nek egy rendkívül fontos mérföldkövet sikerült teljesítenie a CSDR engedély megszerzésével. Az értékpapírok kibocsátásának, valamint az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének legfontosabb háttérintézményeként jelentős lépést tettünk nem csak a hazai, hanem az európai tőkepiac rugalmasabb, biztonságosabb és átláthatóbb működése felé.

Ez a siker mindnyájunk közös sikere, melyhez az elmúlt években minden kolléga extra erőfeszítésére szükség volt. Ezúton szeretném kiemelni a KELER és a Magyar Nemzeti Bank közötti példás együttműködést, mely elvezetett Bennünket az európai szintű engedély megszerzéséhez. Külön érdem, hogy a 2020-as évben kitört koronavírus járvány okozta helyzet nehézségei ellenére a szervezet kitartóan dolgozva tett azért, hogy minden téren megfelelhessen az új jogi és működési követelményeknek, és ezzel új alapokra helyezhesse a társaság működését.”- mondta Demkó-Szekeres Zsolt, a KELER Zrt. vezérigazgatója.