ITM: Januártól újabb 15 százalékos béremelés az egyetemeken

Hírek2022. jan. 6.Növekedés.hu

Az állami, alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények ötvenezer dolgozójának keresete két ütemben, tavaly és idén összesen több mint harminc százalékkal nő – emlékeztetett Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hozzátette, a magyar egyetemek tovább javuló versenyképességéhez, a magas színvonalú, korszerű képzések érdekében elengedhetetlen az oktatók, munkatársak anyagi megbecsültsége. A kormány csak 2022-ben összesen mintegy 64 milliárd forintnyi forrást biztosít a béremelések fedezetéül.

2017-ben 14 ezer felsőoktatásban oktatót és kutatót érintett a kormány komplex, 27 százalékos béremelési programja.

A szakképzésben foglalkoztatottak keresete 2020 nyarán átlagosan 30 százalékkal nőtt. 2021 őszén és 2022 elején az alapítványi, egyházi és állami egyetemek, főiskolák dolgozói egyaránt 30 százalékot meghaladó mértékű béremelésben részesülnek. A kormány és az Országgyűlés minden ehhez szükséges jogszabályi és finanszírozási feltételt megteremtett az elmúlt évben.

Azon dolgozunk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, éppen ezért korábban sosem látott összegeket fordítunk a hazai felsőoktatásra. Tavaly a GDP közel 1,3 százaléka hasznosult az egyetemeken. 2022-ben a több mint ezermilliárd forintos fejlesztési forrásokat is beleértve ez az arány 2 százalék közelébe nő. Magyarország ezzel a felsőoktatási ráfordításokban éllovasnak számít Európában

– részletezte Bódis József.