Itt az adóparadicsom feketelista

Hírek2019. márc. 19.Növekedés.hu

Tíz új ország került fel az EU adóparadicsomokat tartalmazó feketelistájára, amely így már 15 államot tartalmaz. A lista új szereplői között megtalálható az Egyesült Arab Emírségek is, amelynek felkerüléséről komoly vita folyt az EU-tagállamok között.

Az uniós pénzügyminiszterek döntése értelmében 10 új ország (Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominikai Köztársaság, Egyesült Arab Emírségek, Fidzsi-szigetek, Marshall-szigetek, Omán és Vanuatu) került fel az EU adóparadicsomokat tartalmazó listájára. A jegyzékben eddig öt állam (Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago) szerepelt.

A Bloomberg értesülései szerint az utolsó pillanatig vita folyt arról a tagállamok között, hogy Egyesült Arab Emírségek is felkerüljön-e a listára. A hírügynökség úgy tudja, Olaszország és Észtország küzdött azért, hogy az Öböl-menti államot ne vegyék fel a jegyzékbe.

Az EU 2017 végén vezette be a feketelistát a multinacionális vállalatok, illetve a vagyonos magánszemélyek adóelkerülését segítő eljárások elleni küzdelmének részeként. Pierre Moscovici, az Európai Bizottság adó- és vámügyért felelős tagja szerint a feketelistának világszinten jelentős hatása van az átlátható és méltányos adózásra vonatkozóan.

A listára olyan országok kerülnek fel, amelyek nem képesek eleget tenni a megfelelő adókormányzási kritériumok teljesítésére vonatkozó vállalásaiknak, vagy egyáltalán nem is tettek ilyen vállalásokat. A lista fő célja, hogy ez egyfajta ösztönző legyen a különböző országok számára, hogy adórendszerüket összhangba hozzák az uniós, nemzetközi standardokkal. „A listakészítés folyamatának köszönhetően több tucat ország számolta már fel káros adózási gyakorlatát, és igazította adórendszerét az átláthatóságra és a méltányos adózásra vonatkozó nemzetközi standardokhoz” – emelte ki Pierre Moscovici.