Hivatalos: egyesülési tárgyalásokat folytat a Deutsche Bank és a Commerzbank

Elemzések2019. márc. 18.Növekedés.hu

A vitatott fúzióval Európa egyik legnagyobb bankja jöhet létre.

A bejelentés igazolja azokat a hónapok óta tartó spekulációkat, amely szerint a két nehéz helyzetben lévő bank kísérletet tesz az összeolvadásra, olvasható a bbc.com hírportálon. A fúzió jelentős költségmegtakarítást hozhat, különösen, ha a bankfiókok száma érzékelhetően csökken.

Úgy tűnik, a német kormány, amely a pénzügyi válság idején nyújtott tőkeinjekció révén 15,5 százalékos üzletrészt szerzett a Commerzbankban,  támogatja az ügyletet.

Jelentések szerint Olaf Scholz pénzügyminiszter már egy ideje sürgette a két felet a fúzió átgondolására, mert úgy ítéli meg, hogy Németországnak a bankszektorban szüksége van egy „nemzeti bajnokra”.

Az egyesült két bank az ország lakossági banküzletének egy-ötödét képviselné és összesen mintegy 1,8 billió eurónak megfelelő hitel, befektetés és egyéb pénzügyi eszköz felett rendelkezne.

Számomra az a fontos, hogy csak olyan megoldásokat vizsgáljunk, amelyek gazdaságilag ésszerűek és arra a fejlődésre épülnek, amit 2018-ban elértünk

fogalmazott Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója az alkalmazottaknak írott levelében.

A Deutsche Bank hosszú ideje képtelen növekedni és eredményét évek óta lerontják az Egyesült Államokban folytatott befektetési banki tevékenység veszteségei. Tartós növekedést a Commerzbanknak sem sikerült elérni.

Mindkét bank szembesül az eurozóna gazdasági növekedésének lassulásával és a német üzleti élet problémáival. A tavalyi év végén Németország gazdasága csak alig tudta elkerülni a visszaesést.

Egyes szakértők azt állítják: a két intézmény integrációja bonyolult és kockázatos lehet. Fennáll annak lehetősége, hogy a két, problémákkal küzdő bank fúziója csupán egy nagy, nehézségekkel birkózó bankot eredményez majd. Számolni kell a szakszervezetek ellenállásával is, amelyek attól tartanak, hogy az egyesülés megtörténte esetén több, mint 10 ezer munkahely szűnhet meg.