Itt az idő a pénzügyekben is teljesíteni az újévi fogadalmakat

Hírek2021. jan. 30.Növekedés.hu

Az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index felmérés eredményei szerint a válaszadók többségének (2/3) nem változott, harmaduknak azonban romlott az anyagi helyzete a járványhelyzet miatt. A 2019-es és a 2020-as felmérés eredményeinek összevetése ugyanakkor azt is jelzi, hogy a pénzügyi bizonytalanságok elleni védekezésben egyre többen választják hatékony megoldásként a tudatos tervezést.

A mögöttünk hagyott évben némileg erősödött a lakosság pénzügyi tudatossága, legalábbis erre engednek következtetni az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index* kutatásának eredményei. A hitelintézet legutóbbi felméréséből ugyanis kiderült, egyre többen készítenek rövidebb vagy éppen hosszabb távra szóló pénzügyi tervet, az arányuk - a 2019-ben mérthez képest 4 százalékkal – 49 százalékra emelkedett. Az OTP Bank arra hívja fel a figyelmet, hogy a további lépések megtételét nem érdemes halogatni, ideje a terveket valóra váltani.

„Az újév jellemzően a fogadalmak, a nagy elhatározások időszaka, ami jó alkalmat kínál arra, hogy új célokat tűzzünk ki magunk elé, és a lehetőségeinket pontosan felmérve megtervezzük az elérésükhöz vezető utat. Így van ez a pénzügyekben is, ahol a következő lépés a megfelelő eszközök kiválasztása, a tervek megvalósításának elindítása. A felmérés alapján azt látjuk, hogy sokan igazán hosszú távra nem terveznek (96 százalék), pedig a siker titka pontosan ez lenne. A megelőző évekhez hasonlóan idén is ebben nyújtunk szakértő segítséget az OTP Pénzügyi Tervezővel az ügyfeleinknek, amely online, vagy akár a fiókhálózatunkban is kitölthető szakértőink segítségével”

mondja Nyitrai Győző, az OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság vezetője.

A rövidtávra szóló tervezés egyelőre jobban megy

Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásának 2019-es és 2020-as felméréséből kiderült, egyaránt 4-4 százalékkal nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik pénzügyi számításokat, terveket készítenek a várható bevételekről és a kiadásokról önmaguk vagy a családjuk számára. Csakhogy az eredmények azt is megmutatják, hogy minél hosszabb a tervezésbe bevont időszak, annál inkább mérséklődik a tervezési hajlandóság. Egy hónapra a megkérdezettek 45, egy évre a 24, öt-tíz évre a 8 százaléka gondolkodik előre. Ennél is hosszabb időtávra, évtizedekre pedig 100-ból mindössze 4-en terveznek tudatosan.

A tudatos tervezésben szakértői segítség is elérhető az OTP Bank fiókhálózatában, amihez az alábbi linken lehet időpontot foglalni: https://www.otpbank.hu/portal/hu/v7/Kapcsolat/Idopontfoglalas/Megtakaritas

A különböző megtakarítási formák megismerésében pedig a hitelintézet szakértő munkatársai, valamint az OTP Tudásbankjának edukációs videói is az ügyfelek segítségére lehetnek.

*Forrás: OTP Öngondoskodási Index felmérés 2020 szeptemberében készült: 1500, 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező személy megkérdezésével.