Izrael és Spanyolország viszonya egyre jobban elmérgesedik

Hírek2024. máj. 31.MTI

Spanyolország szóbeli jegyzékben felszólította Izraelt a jeruzsálemi spanyol főkonzulátus tevékenységét korlátozó döntés visszavonására - közölte a spanyol külügyminiszter egy pénteki rádióinterjúban.

"Elutasítjuk Spanyolország jeruzsálemi főkonzulátusa normális tevékenységének bármiféle akadályozását, mivel a nemzetközi jog és a (diplomáciai kapcsolatokról szóló) bécsi egyezmény garantálja a konzulátus jogállását" - jelentette ki José Manuel Albares. Mint mondta, mivel ez nem változhat egyoldalúan, ezért kérték Izraelt a döntés visszavonására.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter egy héttel ezelőtt jelentette be: megtiltotta a spanyol külképviseletnek, hogy szolgáltatásokat nyújtson a ciszjordániai palesztinok számára. "Úgy döntöttem, hogy megszakítom a kapcsolatot az izraeli spanyol nagykövetség és a palesztinok között, és megtiltom a jeruzsálemi spanyol konzulátusnak, hogy szolgáltatásokat nyújtson a ciszjordániai palesztinoknak" - írta Kac az X-en.

Spanyolország - egy időben Írországgal és Norvégiával - kedden ismerte el hivatalosan az önálló palesztin állam létezését.

"A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül" - indokolta a lépést a keddi kormányülést követően a spanyol külügyminiszter a kétállami megoldás mellett érvelve a közel-keleti béke egyetlen lehetséges alternatívájaként.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a palesztin állam elismerésével az európai államok a terrort jutalmaznák. José Manuel Albares pénteki interjújában leszögezte: Spanyoloroszág elítéli a Hamászt, amely "nem békepartner, hanem egy terrorista szervezet", és "nem képviseli a palesztin népet".