Izrael felé tart az amerikai Gerald R. Ford repülőgép-szállító anyahajó - Háttér

Hírek2023. okt. 9.MTI, Növekedés.hu

Az Egyesült Államok hadihajókat küld a Földközi-tenger keleti medencéjébe a Hamász Izrael elleni támadására válaszul, és már vasárnap katonai szállítmányt indított útnak - közölte Lloyd Austin védelmi miniszter.

A Pentagon vezetőjének vasárnapi közleménye szerint a lépés célja - Joe Biden elnökkel való egyeztetést követően - a védelmi minisztérium jelenlétének megerősítése, valamint a regionális elrettentő erő fokozása.

Az Egyesült Államok hadseregének másutt állomásozó egységei is készen állnak, amennyiben az elrettentés céljából további erősítésre lenne szükség - derül ki a tájékoztatásból.

A döntés értelmében úton van a Földközi-tenger Izraelhez közeli régiójába az USS Gerald R. Ford nevű repülőgép-szállító anyahajó.

A haditengerészeti kötelékhez tartozik az USS Normandy rakétacirkáló és több rakétaromboló. Emellett az Egyesült Államok dolgozik azon, hogy vadászrepülőgépeket is küldjön a térségbe, köztük a légierőhöz (US Air Force) tartozó F-35-ös, F-16-os, F-15 gépeket. 

Az anyahajóról szóló részletes elemzésünket itt olvashatja.

Lloyd Austin miniszter azt is közölte, hogy az Egyesült Államok azonnali hatállyal katonai eszközöket küld Izrael számára, az első szállítmány már vasárnap útnak indult és néhány napon belül megérkezik a Közel-Keletre.

A miniszter hozzátette, hogy a Pentagon vezetése a következő napokban is szoros egyeztetésben marad az izraeli védelmi erőkkel. 

A Fehér Ház vasárnap azt közölte, hogy Joe Biden elnök vasárnap is telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akit tájékoztatott a már útnak indított amerikai katonai szállítmányról, valamint az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseiről, amelyeket az elmúlt egy napban Izrael védelmében tett.

A megbeszélésen szó volt a Hamász által elrabolt és túszul ejtett emberek sorsáról.

Amerikai kormányzati illetékesek washingtoni idő szerint vasárnap délután azt közölték, hogy az áldozatok között négy amerikai állampolgár van, de hivatalos bejelentés egyelőre nincs, és azt az izraeli kormányzati közlést sem erősítették meg, hogy a túszok között is vannak amerikaiak.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter korábban vasárnap arról beszélt, hogy az amerikai áldozatokról és túszul ejtett állampolgárokról szóló jelentésekhez egyelőre tényeket vár.Helyi idő szerint vasárnap délután New Yorkban zárt ülést kezdett az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az ülés előtt Izrael ENSZ nagykövete újságírók előtt a támadásokról készült fotókat mutatott be, és embertelennek nevezte a történteket.