Háború: Medvegyev rendkívüli bejelentést tett

Hírek2023. okt. 9.Sz.A.

A volt orosz elnök szerint jó lenne, ha egy polgárháború robbanna ki Amerikában, mert ez az egyetlen, ami megakadályozhatná, hogy más országokban konfliktusokat gerjesszen Washington.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szolidaritását fejezte ki Izrael népének, amikor telefonon beszélt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. Az ukrán elnök párhuzamot vont a két nép között, mondván, Izraelnek megkérdőjelezhetetlen joga van megvédenie saját határait.

- Kijev létrehozott egy irodát az Izraelbe menekült ukránok számára, akiknek becsült száma 15 ezer fő körül alakulhat. A The Guardian cikke kiemeli, hogy Netanjahu – bár segélyekkel támogatta Ukrajnát – fegyvereket nem adott át Kijevnek .

Ukrajna körülbelül 125 négyzetkilométert szabadított fel a nyár folyamán – a brit katonai hírszerzés információi szerint. A donyecki Vuhledar és körzete viszonylag nyugodt térség maradt az elmúlt négy hétben – a brit védelmi minisztérium közlése szerint.

Az Interfax-Ukraine hírügynökség jelentése szerint a szombati, Izrael ellen irányuló támadásban két ukrán nő is életét vesztette az izraeli ukrán nagykövetség közlése szerint. Mindkét nő huzamosabb ideje Izraelben élt.

Az ukrán légierő rekordszámú orosz dróntámadással számol ezen a télen – jelentette be Jurij Ihnat ukrán katonai szóvivő. Az ukrán hadsereg arra is számít, hogy az orosz haderő az energetikai központokat is bombázza majd.

Az Ukrajna ellen irányuló iráni gyártású Sahed kamikaze drónok száma várhatóan a tavalyi rekordszámot is meghaladja.

Négy ember megsérült vasárnap egy orosz rakétatámadás következtében Konstantinivka településen – Donyeck kormányzója szerint.

A Herszon ellen intézett orosz támadásban egy 27 éves asszony és kilenc hónapos csecsemője is megsérült – közölte a megye vezetője. Az asszonyt és a gyermekét kórházban ápolták, egy 33 éves Vöröskereszt orvos is a sérültek között van. Több lakóház és gázvezeték is megsérült a támadás következtében.

Az ENSZ is vizsgálatot folytat a múlt heti, Hroza település elleni orosz támadás ügyében, amely az egyik legvéresebb légicsapásnak bizonyult a háború során, és 52 civil vesztette életét, akik egy ukrán katona temetésén gyászoltak.

Az ukrán hadsereg vasárnapi közlése szerint egy nap alatt 580 orosz katona vesztette életét az összecsapásokban. Ukrán közlés szerint eddig 282 280 orosz áldozata van a háborúnak. Ezeket a számokat azonban független források nem erősítették meg.

Andrzej Duda lengyel elnök szerint az izraeli háború Oroszországnak kedvezhet abban az értelemben, hogy eltereli a világ figyelmét az ukrajnai harcokról, és az Európát érintő migrációs nyomásról.

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint itt az idő, hogy Amerikában egy polgárháború robbanjon ki, mert szerinte ez az egyetlen, ami megállíthatja, hogy a föld más országaiban mindenhol konfliktusokat szítson Washington.

Észak-Korea és Oroszország között rendkívüli módon emelkedett a vonatforgalom, amióta a két ország vezetője több napig tartó találkozójára sor került. Amerikai elemzők szerint Észak-Koreából soha nem látott mennyiségű lőszerek és harckocsik érkezhettek Oroszországba műholdfelvételek alapján.