Izraelben mindenki ingyenpénzt kap a gazdaság beindítása érdekében

Hírek2021. jan. 24.MTI - Shiri Zsuzsa, Jeruzsálem

Az ország lakóinak újabb támogatásokat biztosító "Izrael beindításának" tervét ismertette Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jiszrael Kac pénzügyminiszter vasárnapi közös sajtótájékoztatójukon - jelentette a helyi média vasárnap.

Minden felnőtt izraelinek 750 sékel - mintegy 70 ezer forint - üti a markát, és minden gyermek után 300-500 sékelt - mintegy 30-50 ezer forintot - kapnak szüleik a terv szerint, melyről a pénzügyminisztériumi vezetők is csak a sajtótájékoztatón értesültek a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint.

Az első négy gyerek után egyenként 500, a negyediktől azonban már csak 300 sékelt irányoz elő a március 23-i parlamenti választások előtt két hónappal bemutatott, 9 lépcsős gazdaságélénkítő elképzelés.

Ez nagyon erőteljes gazdasági program, amely fellendíti a gazdaságot, és segít minden izraeli állampolgárnak, és mindenekelőtt a kisvállalkozásoknak"

mondta Netanjahu programjáról.

A miniszterelnök után Kac részletezte a főként szociális és gazdasági támogatást jelentő kilenc lépést.

Benjámin Netanjahu és Kac annak ellenére mutatták be tervüket, hogy Avichai Mandelblit főügyész a terv beharangozása után levelet küldött a pénzügyminiszternek, amelyben óva intette, s a választási kampány időszaka miatt ezen gazdasági lépések mellőzését kérte.

Izrael olyan választási kampányban van, amely önmérsékletet ír elő a kormánynak, - beleértve a minisztereket is, - önmérsékletre kötelez a döntésekben, az erőforrások elosztásában, és a jogalkotási kezdeményezésekben

írta figyelmeztető levelében Mandelblit.

Óvakodjon a kormányzati hatalom és az állami források nem megfelelő felhasználásától a propagandához, vagy hogy azzal tisztességtelen előnyt szerezzen egy adott párt vagy jelölt számára

követelte a főügyész. 

Hová jutottunk, hogy tisztviselők mondják meg mit és mennyit lehet, miféle demokrácia ez? Ez a gyakorlat minden demokráciában, és eljött az ideje, hogy mi is reformált demokráciává váljunk

mondta a sajtótájékoztatón a főügyészt hevesen támadó kormányfő.

A terv ellenzői szerint az állami költségvetési hiánya már a program előtt is nagyon nagy volt, de Kac miniszter nem reagált kérésükre, hogy elkerüljék az új, pénzosztó elképzelést. 

Március 23-án két éven belül negyedszer is parlamenti választásokat tartanak Izraelben, melyen Netanjahu eddig elsősorban az ország lakosságának gyors beoltásával kampányolt. Addigra tervei szerint Izraelben minden 16 éven felüli lakos hozzájuthat a koronavírus elleni vakcinához.