Játékosan fejleszti a pénzügyi tudatosságot a PÉNZ7

Hírek2023. márc. 6.Növekedés.hu

Népszerű és gyakorlatias versenyek, kvízjátékok, országosan több mint 160 helyszínen játszható PénzFutam pénzügyi kalandpályák a szabadban. Csak néhány a PÉNZ7 izgalmas kísérőeseményeiből. A PÉNZ7 nemcsak egy tanóra… A pénzügyi és vállalkozói témahét színes kísérőeseményei még szórakoztatóbbá tehetik a tanórákba építhető mindennapi pénzügyi élményeket, és persze nemcsak a PÉNZ7 ideje alatt.

A március 6-10. között zajló PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét idei pénzügyi témája a korszerű pénzkezelés és digitális biztonság, vállalkozói témája a „Gondolkozz és vállalkozz” nevet viseli. A pénzügyi tananyagokat a Pénziránytű Alapítvány, a vállalkozói tananyagokat a JAM Alapítvány készíti évek óta. A szakmai önkéntesek és a szervezők felkészítő munkájának segítségével pénzügyi előképzettség nélkül is minden tanár bátran csatlakozhat a témahéthez, hogy megtartsa diákjainak a pénzügyi és vállalkozói tanórákat: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2022.cshtml

Szabaduljunk ki a tanteremből – indul a PénzFutamA Pénziránytű Alapítvány a Medve Matek csapatával együttműködésben egy országosan elérhető, ingyenes pénzügyi-matekos kalanddal várja a 4-14. évfolyamos diákokat és tanáraikat.

A Pénziránytű Alapítvány a Medve Matek csapatával együttműködésben egy országosan elérhető, ingyenes pénzügyi-matekos kalanddal várja a 4-14. évfolyamos diákokat és tanáraikat. A PÉNZFUTAM március 8-31. között bármikor játszható az ország több mint 160 helyszínén, vagy akár újonnan létrehozott pályán is. A játék online alkalmazás segítségével, de a szabadban lévő pályákon mozogva vezeti be a diákokat a mindennapi pénzügyi ismeretekbe, miközben számolási, szövegértési, digitális és tájékozódási készségeiket is fejleszti. Minden csapat oklevelet kap, a legszerencsésebbek pedig még nyerhetnek is. A játék részleteit és a felkészítő webinárium felvételét a https://penziranytu.hu/penzfutam oldalon érhetjük el.

A versenyek izgalma idén is színesíti a PÉNZ7-et

A BankVelem PénzOkos Kupa a PÉNZ7 keretében évente meghirdetett országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak - felkészítő tanár támogatásával. A március 6-án induló verseny az 5-6. és a 7-8. osztályosok számára is kínál (külön) versenyzési lehetőséget. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni az online fordulók végéig, azaz 2023. április 3-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információkat talál a www.penzokoskupa.hu oldalon.

A BankCode versenyt a Pénziránytű Alapítvány és a Pénzmúzeum ötödik alkalommal hirdette meg. A már a végső döntő felé közeledő négyfordulós tanulmányi versenyen a középiskolás diákcsapatok gyakorlatias, kreatív mindennapi pénzügyi feladatok segítségével mérhetik össze tudásukat: www.bankcode.hu

2023. március 6-31. között már hetedik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon.

2023. március 6-31. között már hetedik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A verseny újdonsága, hogy már 7. évfolyamtól be lehet kapcsolódni a megmérettetésbe. A 7-14. évfolyamos versenyzők mellett tanáraik és a szülők is próbára tehetik befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel. Jelentkezni a https://bet.hu/reszvenyfutam regisztrációs linken a játék végéig lehet.

A Magyar Bankszövetség és partnerei online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kihívás életkortól függetlenül lehetőséget ad mindenki számára, hogy próbára tegye a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségét: PÉNZ7 kvízek

A Junior Achievement Magyarország Innovation Challenge 2 napos versenyein 4-8 fős középiskolai csapatok mérik össze tudásukat. A diákok egy valós társadalmi vagy üzleti problémára keresnek megoldást marketing, pénzügyi és menedzsment területen jártas szakemberek támogatásával. Az Innovation Challenge időpontjai és a regisztrációs lehetőségek a https://ejam.hu/hu/innovacios-nap/ linken érhetők el.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium, mint fő szervező, több jelentős szervezettel összefogva, a Nagy Diák Pénzügyes Teszt programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett 14–19 éves középiskolások számára. A gyakorlatias tesztkérdésekben pénzügyi jártasságukat tesztelhetik a fiatalok, többek között megtakarítás, befektetés, biztosítás és kiberbiztonság témakörökben. A márciusban induló online verzió a https://nagydiaktesztek.hu/ oldalon és applikáción keresztül is kitölthető. A 10 döntős diák közül májusban, a 10. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon  derül ki, hogy ki az ország legjobb pénzügyes diákja.

A Pénziránytű Bázisiskolák és a Pénzmúzeum is készül a PÉNZ7-re

A Pénziránytű Alapítvány szakemberei a Pénzmúzeumban is tartanak rendhagyó PÉNZ7 tanórákat. Kihelyezett, Pénziránytű Bázisiskolai foglalkozásra is sor kerül a múzeumban a PÉNZ7 hetében, és a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett MoneyTours kalandjáték kipróbálására is lesz lehetősége a diákoknak. Emellett a Pénzmúzeum egész évben várja a diákcsoportokat és tanáraikat. A múzeum látogatása ingyenes, csak egy előzetes regisztrációra van szükség: https://www.penzmuzeum.hu/muzeum/idopontfoglalas/

A Pénziránytű Bázisiskolákban is működő MoneyTours játék során a résztvevő csapatoknak egy osztálykirándulást kell megtervezniük. A játék fő célja, hogy az online és táblás játékokat tartalmazó állomások feladványainak megoldásán keresztül, a szabadulószobaszerű izgalmak átélése mellett a tervezés szempontjait átlássák a fiatalok. Az öt Pénziránytű Bázisiskolában elérhető MoneyTours kalandjáték segítségével a tanulás ez alkalommal is élménnyé válik: https://penziranytu.hu/moneytours