Javított a világgazdaság tavalyi növekedésére vonatkozó becslésén az OPEC

Hírek2023. jan. 17.MTI

Javított kissé a világgazdaság tavalyi GDP-növekedésére vonatkozó becslésén, az idei előrejelzésén viszont nem változtatott az OPEC a havi rendszeres olajpiaci jelentésének januári kiadásában. A növekedés mértéke lassul az idén a tavalyihoz képest mind globális, mind regionális szinten a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szerint.

A javított 2022-es növekedési előrejelzést a gazdasági nehézségeknek az elmúlt év második felében tapasztalt vártnál jobb kezelésének tulajdonítja az OPEC, különösen az OECD országokban, mivel az Egyesült Államok és az euróövezet a reméltnél jobban kézben tudta tartani a monetáris szigorítást és az inflációs nyomást.

A világgazdasági növekedés 2022-ben eszerint 3,0 százalékos lehet, 0,2 százalékponttal magasabb a szervezet előző, decemberi becslésében szereplőnél. A 2023-as növekedés viszont változatlanul 2,5 százalékos lehet.

Az OECD-országokra vonatkozó 2022-es növekedési becslését is felfelé javította 0,2 százalékponttal az OPEC, 2,6 százalékra, az ideit pedig 0,1 százalékponttal 0,9 százalékra.

Az euróövezetben 3,2 százalékos volt a GDP-növekedés tavaly az OPEC legfrissebb becslése szerint, 0,2 százalékponttal magasabb a múlt hónapban előrejelzettnél. Az idén 0,4 százalékos lehet az euróövezeti növekedés, 0,1 százalékponttal magasabb az előző becslésnél.

A kínai növekedésre vonatkozó becslésén az OPEC nem változtatott, tavaly 3,1 százalékos volt, az idén 4,8 százalék lehet. India növekedése meg fogja haladni a kínait, az idén 5,6 százalékos lesz a tavalyi 6,8 százalék után, amit 0,3 százalékponttal javított felfelé az OPEC.

A globális olajkereslet 2022-ben napi 2,5 millió hordóval napi 99,6 millió hordóra nőtt az OPEC legfrissebb becslése szerint is. Nem változott az idei olajkereslet-növekedésre vonatkozó becslés sem, ami napi 2,2 millió hordó lesz, mégpedig az OECD-országok keresletének napi 0,3 millió hordós, a többi országénak pedig napi 1,9 millió hordós növekedésével. A világ teljes olajkereslete így 2023-ban várhatóan eléri a napi 101,8 millió hordót.

A prognózis azonban számos bizonytalansági tényezőnek van kitéve, beleértve a globális gazdasági fejleményeket, a járványvédelmi politikában bekövetkező változásokat és a folyamatos geopolitikai feszültségeket.

Az OPEC referencia olajára 79,68 dollár volt decemberben, 11,2 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. Az OPEC referencia olajár éves átlaga 100,08 dollár hordónként.

A Brent decemberi átlagára 81,34 dollár volt hordónként, 10,5 százalékkal az előző havi alatt. A WTI ára havi 9,3 százalékkal csökkent decemberben 76,52 dollárra. Az OPEC olajtermelése decemberben napi 28,97 millió hordó volt, magasabb a novemberi napi 28,88 millió hordónál.