Jelentősebben gyengült az építőipari aktivitás az euróövezetben

Hírek2023. júl. 6.MTI

Júniusban tavaly december óta a legjelentősebben, immár a tizennegyedik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Júniusban 44,2 pontra csökkent az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a májusi 44,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A júniusi érték az euróövezeti építőipari teljesítmény legnagyobb mértékű gyengülését jelzi 2022 decembere óta.

Az építőipari munkahelyek leépítésének üteme 2020 májusa óta a leggyorsabbra gyorsult. Eközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása jelentős visszaesést mutatott, és több mint három éve a legalacsonyabb szintet érte el. Ugyanakkor az inputköltségek 2016 márciusa óta a leglassabb ütemben nőttek.

Az euróövezet visszaesését a németországi építőipari aktivitás 2021 februárja óta a legnagyobb mértékű gyengülése vezette. Eközben erőteljes, bár enyhébb csökkenés volt tapasztalható a francia cégek körében, míg az olaszországi vállalatok körében a teljes aktivitás mérsékelt csökkenése mutatkozott.

A legfrissebb adatok alapján az euróövezet építőiparára továbbra is nagy nyomás nehezedik, és nem valószínű, hogy a következő hónapokban jelentős javulás következik be. Az euróövezeti építőipari BMI az eddig is alacsony szintről tovább csökkent, ugyanez vonatkozik az új megrendelésekre is. Az üzleti bizalom hiányát támasztja alá a vonatkozó BMI-várakozások romlása és a foglalkoztatás gyorsuló csökkenése. Az új megrendelések csökkenése következtében a teljesítési idők fokozatosan normalizálódnak, az alvállalkozók elérhetősége is javul, ez lassan az árakban is érezteti hatását. Az inputárak lassabb ütemben emelkednek, az alvállalkozók által felszámított árak is több mint egy éve visszaesést mutatnak - kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

"A visszaesés vége valószínűleg legkorábban akkor várható, amikor világossá válik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) nem emeli tovább irányadó kamatait" - tette hozzá Cyrus de la Rubia.