Jövőre jelentősen nőni fog a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben - válaszolt Gulyás Gergely a Növekedés.hu kérdésre

Hírek2021. máj. 13.D.F.D.

Már jövő évtől szigorítanak, 2023-tól pedig legalább a beszerzett termékek összértékének 80 százalékára kell növelni a magyar élelmiszerek arányát a közétkeztetésben. Fejlesztésekkel még a hazai termékek kiskereskedelemben való, jelenlegi 70 százalékos részesedését is növelhetőnek látja, - hangsúlyozta Gulyás Gergely a növekedés.hu kérdésére a kormányinfón

Az agrárminiszter és mások is többször kifejtették már, hogy az élelmiszer-kereskedelemben nagyobb részt kell kapnia a hazai tulajdonnak, mivel a nagy élelmiszer-kereskedők kiviszik a profitot az országból.

A mai kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy ez ügyben milyen intézkedések várhatóak a jövőben és mikor.

Kérdésünkre elmondta, hogy bár jelentős előrelépést sikerült ezen a téren elérni, még mindig van hová fejlődni.

Fejlesztésekkel növelhető a magyar élelmiszerek aránya a piacon

Jelenleg 70 százalékos a magyar élelmiszerek aránya a kiskereskedelmi hálózatokban, ami nagyságrendileg jobb a tíz évvel ezelőtti értékeknél, húzta alá. Kiemelte, hogy akár még ennél nagyobb részarányt is képesek lehetünk képviselni a piacon, ám ennek jelenleg elsősorban az árverseny szab határt, amiben nem minden tekintetben tudunk helytállni, azonban a technológiai fejlesztések ebben változást hozhatnak, épp ezért erre a célra a kormány a járvány okozta válság időszakában is komoly támogatásokat nyújtott.

A közétkeztetésben nagyobb szerepet kell kapjanak a hazai termékek

Fontos új szabály -hangsúlyozta,

hogy a közétkeztetésben a jövő évtől, a beszerzett termékek összértékének legalább 60, 2023-tól pedig legalább 80 százaléka helyi élelmiszerekből kell, hogy származzon.