Embertökéletesítés - a tudomány diadala, vagy rémálom lesz a jövő?

Interjú2021. máj. 13.Kovács Dániel

Tavaly decemberben robbant a hír, hogy Kína génszerkesztéssel tuningolná fel katonáit, majd Franciaország jelentette be, hogy különböző implantátumok segítségével tervezi saját szuperkatona-programját. Az embertökéletesítés mára kilépett a sci-fi keretei közül, és a civil szférában is tör előre. Leginkább az orvosi eszközök területén, de egy mezezei NFC chiphez ma már az átlagember is könnyen hozzájuthat, és a genom módosítás is egyre közelebb kerül. David Jacoby, a Kaspersky informatikai biztonsági vállalat vezető biztonsági szakértője a Növekedés.hu-nak elárulta, milyen irányba tartanak a kutatások, és milyen fejlesztésekre számíthatunk a közeljövőben.

Bőr alá ültetett chipeket már néhány kattintással rendelhetünk, egyre többet hallani új génszerkesztési eljárásokról, a biohackerek pedig már évek óta “barkácsolják” saját genomjukat. Úgy tűnik, hogy hamarosan az embertökéletesítés egy széles körben ismert és alkalmazott trend lesz. Milyen eszközök érhetők el ma a piacon, amivel fejleszteni tudjuk magunkat? 

Az embertökéletesítés egy nagyon széles terület, de a legelterjedtebb formái az olyan orvosi eszközök, mint például az inzulinpumpák, a szívritmus-szabályozók (pacemaker) és a protézisek. 

Zajlanak hatalmas biohacking és DIY (Do It Yourself) projektek is, ilyenek az NFC (Near Field Communication - "érintés nélküli") implantátumok, oltóanyagok és genom módosító projektek is. Jól példázza az eszközök elterjedtségét a H2H (Human 2 Human Control), a különböző 3D-nyomtatási projektek és az olyan különböző hordozható eszközök, mint a szemüveg. 

Ha ez van most, akkor mit hoz a holnap? Milyen irányba fejlődik tovább az "embertökéletesítés"? 

Ezt lehetetlen megmondani, de én úgy gondolom, hogy látni fogunk olyan technológiákat, amelyek emberi adatokat használnak fel egyes műveletek elvégzéséhez – ilyenek például az érzékelők. Az is könnyen előfordulhat, hogy a CRISPR projektek nagyon sikeresek lesznek, és genom módosítással is találkozni fogunk.

Zajlanak olyan kutatások is, amelyek az emberi agyat kötnék össze számítógéppel, egy ilyen interfész lehetővé tenné a felhasználó számára, hogy neurális szinten kommunikáljon a számítógéppel. Egy lehetséges irány az emberi agyba telepíthető szintetikus memóriachipek fejlesztése, és mesterséges vérsejtek létrehozása is. 

Ezek elég komoly beavatkozásoknak tűnnek. Milyen veszélyekkel jár majd az alkalmazásuk?

Elsősorban az jelent kockázatot, hogy a gyártók minél gyorsabban piacra akarják vinni a termékeiket,a biztonsági szempontokat gyakran csak utólag mérlegelik, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe.

A Kaspersky nem rég Európára kiterjedően végzett kutatást az embertökéletesítési technológiákról, a megkérdezettek kevesebb mint fele mondta csak azt, hogy megadná a szabad választás lehetőségét a test fejlesztésére.  Mi lehet az oka, hogy a többség erre nemet mondott? 

 Pszichoszociális szempontból úgy lehetne megfogalmazni, hogy mi emberek, nagyon nyitottak vagyunk arra, hogy kontrolláljuk saját életünket és testünket, még akkor is, ha nem értjük a kockázatokat. Ezt nagyon világosan láthatjuk a digitális világban, hiszen egyetlen felhasználó sem akarja, hogy a „nagy testvér” minket figyeljen, de nincsenek tisztában azzal, hogy milyen lépéseket kell végrehajtaniuk a biztonság érdekében. Gyakran csak az előnyökre vágyunk, és egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk az összes kockázatot. 

Sokan aggódnak az ilyen technológiák hosszú távú társadalmi hatásai miatt, és nem is minden ok nélkül. Visszatérő félelem, hogy az amúgy is növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket az embertökéletesítés  ugrásszerűen növelni fogja, mivel a méregdrága fejlesztések tovább mélyítik a szakadékot a tömegek és az elitek között. De riasztó egy olyan szélsőbalos disztópia lehetősége is, amely éppen a technológia segítségével számolná fel az emberek közötti különbségeket. Milyen lesz a jövő azok szerint, akik ezen dolgoznak, és az átlagembernél jobban látják a pályát? 

Ezt szintén lehetetlen megmondani, de az egyenlőség nem mindig jó. Ha minden pontosan egyforma lenne, nem hiszem, hogy túlélnénk. Egyensúlyra van szükségünk a világon, de az egyensúlynak tisztességesnek kell lennie, és fontos, hogy motiválja is az embereket.

Gondoljon csak a sportra! Ha minden játékos egyforma lenne a pályán, akkor az egy nagyon unalmas futballmeccs lenne. Szociális szempontból természetesen nagyon rossz, ha van egy technológia, ami csak egy bizonyos típusú – például a tehetősebb - emberek számára áll rendelkezésre.

Én abban hiszek, hogy mindenkinek ugyanolyan lehetőséggel kell rendelkeznie a technológiának a használatára - különösen orvosi megfontolásból. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a „luxus” technológiák a gazdagok számára lesznek elérhetőek, ugyanúgy, mint jelenleg luxusautók, telefonok és házak.