Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Jó hírek érkeztek: szárnyalt a magyar élelmiszeripar májusban

Hírek2022. júl. 16.MTI

A legfrissebb adatok alapján több mint 17 százalékkal nőtt az élelmiszeripar teljesítménye májusban. Az export húzta az ágazatot. A nővényi olaj termelés volumene bővült a legjelentősebben.

A kihívások ellenére is kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye májusban a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss adatok szerint, ehhez a hazai és az exportértékesítés is hozzájárult - tájékoztatta az agrárminiszter szombaton az MTI-t.

Nagy István közölte: a gyarapodás motorja a külpiaci értékesítés 21,9 százalékos volumenbővülése volt, de a belföldi értékesítés is 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit. Szinte mindegyik alágazatban bővült a termelési érték.

A legnagyobb súlyt képviselő húsipar termelése, az árhatásokat kiszűrve 4,5 százalékkal, a második legnagyobb alágazat, a növényi olaj gyártásának termelése 40,6 százalékkal növekedett éves összevetésben. Emellett meghatározó az italgyártás 30 százalékos, a gyümölcs- zöldségfeldolgozás és tartósítás 24,9 százalékos, a takarmánygyártás 22,6 százalékos és a tejfeldolgozás 9,2 százalékos, változatlan áron mért teljesítménybővülése is - részletezte.

A miniszter szerint az élelmiszeripar növekvő termelése bizonyítja az ágazat ellenállóságát és a hazai élelmezésbiztonságban betöltött stratégiai szerepét, az élelmiszerek magas külkereskedelmi többlete pedig hozzájárul a nemzetgazdaság külkereskedelmének stabilitásához is.

A kedvező eredményekben fontos szerepet játszanak az élelmiszeripari vállalkozások elmúlt években végrehajtott technológiai fejlesztései, melyek növelték a hatékonyságot és a nemzetközi versenyképességet - hangsúlyozta Nagy István a közleményében.