Joe Biden felgyorsítaná az izraeli hadműveletet az oroszok szerint

Hírek2023. nov. 13.MTI

A Gázai övezetben folytatott hadművelet felgyorsítására igyekszik rávenni az Egyesült Államok Izraelt, hogy a konfliktus ne befolyásolja Joe Biden amerikai elnök támogatottságát a választások előtt - közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

A közlemény szerint Washington "farizeus módon" fejezi ki aggályát a Gázai övezetben lévő kórházak és menekülttáborok válogatás nélküli bombázása miatt, és sürgeti a béke mielőbbi megteremtését.

Az igazság azonban az, hogy zárt ajtók mögött az izraeli vezetéssel az amerikaiak egészen másféle beszélgetéseket folytatnak. Sürgetik az izraelieket, hogy gyorsítsák fel a hadműveletet és akadályozzák meg a lelassulását, mert ez negatívan befolyásolná Joe Biden helyzetét a választásokon

- állítja az SZVR.

Az orosz hírszerzés szerint a Hamász palesztin terrorszervezet elpusztítása nagyszámú civil veszteségekhez vezethet, ám az Egyesült Államok ezt teljesen elfogadhatónak tartja, mivel elsődleges célja a katonai akció mielőbbi befejezése.

Ebben - a szolgálat állítása szerint - élvezi Anglia és Németország vezetőinek támogatását, és "közös szándékuk akadályozni a gázai tűzszünet elérésére irányuló kezdeményezéseket".

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy hétfőn orosz állampolgárok egy második, 98 főből álló csoportja lépet ki a rafahi határátkelőn a Gázai övezetből Egyiptomba. Az első, 70 fős csoporttal, amely vasárnap távozhatott, hétfőn délután repülő indult Kairóból Moszkvába.