Jövő héten nyitnak a lengyel szállodák, sportlétesítmények

Hírek2021. feb. 5.MTI

Február 12-től egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhatnak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt bezárt szállodák, színházak, mozik, koncerttermek, valamint szabadtéri sportlétesítmények és fedett uszodák is - jelentette be pénteki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Minden feloldott korlátozás feltételes, a róluk szóló döntés február végéig érvényes - hangzott el.

Múlt heti döntés értelmében hétfőn már megnyíltak a múzeumok és a bevásárlóközpontok.

Mateusz Morawiecki a lengyelországi járványhelyzetet a több hete nem növekvő járványgörbére utalva "törékeny stabilizációként" jellemezte, továbbra is nyugtalanítónak nevezte viszont a halálozási adatokat. Úgy vélekedett, hogy a helyzet továbbra is csak óvatos lazításokat tesz lehetővé, széles körű nyitást nem.

A szállodákban, valamint a kulturális intézményekben csak a férőhelyek ötven százalékát szabad elfoglalni.

Továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, az éttermek pedig csak elvitelre árusíthatnak ételeket.Adam Niedzielski egészségügyi miniszter megerősítette: a felső tagozatos iskolai osztályok átállását hagyományos oktatásra attól teszik függővé, hogy milyen eredménnyel végződik a tantermekbe január 18-án visszatért alsó tagozatos tanárok körében jövő héten végzendő tesztelés. Azt is közölte, hogy péntekig az orvosok 90 százalékát oltották be Covid-19 ellen.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban péntekig 1 566 604 védőoltást adtak be, ezen belül 395 375 ember a vakcina második dózisát is megkapta.

Morawiecki a sajtóértekezleten aláhúzta: a kormány logisztikailag felészült arra, hogy "akár tízszer gyorsabban is oltsanak", de kevés a vakcina.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter a sajtóértekezleten elmondta: a járvány miatt eddig összesen 182 milliárd zlotyt (14,4 ezer milliárd forint) különítettek el a lengyel vállalkozók támogatására.