Jövőre számíthatnak érdemi segítségre az önkormányzatok

Hírek2022. okt. 14.Növekedés.hu

Az önkormányzatok nagyon nehéz helyzetben vannak, az energiaár-emelkedést idén valószínűleg a településeknek maguknak kell kigazdálkodniuk, 2023-ra azonban valós kormányzati segítségre számíthatnak - nyilatkozta a VG-nek Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere

A hazai megyei jogú városok energetikai-anyagi helyzetéről szólva Szita Károly a VG-nek hangsúlyozta:

Egyedül ezt nem fogjuk tudni megoldani. A mostani számaink alapján 2023-ban 135 milliárd forintos többletköltség terheli a huszonöt megyei jogú várost a megnövekedett gáz- és áramár miatt. De már az idei utolsó negyedévre is plusz 10 milliárddal kalkulálunk.

A szövetség elnöke üdvözölte, hogy a kabinet – érzékelve az energiaárak drasztikus emelkedésének az önkormányzatok költségvetésére gyakorolt hatását – Balla György személyében miniszteri biztost jelölt ki, akit azzal a feladattal bízott meg, hogy külön-külön egyeztessen a bajba került városokkal. 

E tárgyalássorozat végén településenként biztosan egyedi megoldások születnek majd, hiszen nagyon eltérők a kondíciók.

Az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a legnehezebb helyzetben a sok intézményt működtető nagyvárosok vannak, de a kevesebb saját bevétellel rendelkező kisvárosok, községek állapota sem rózsás – tette hozzá.

Hozzátette, 2023-ban számíthatnak érdemi segítségre, ezért a tárgyalásoknak karácsonyig le kell zárulniuk.