Június közepéig is eltarthat a zárlat Németországban

Hírek2021. ápr. 12.MTI

Akár június közepéig is eltarthat az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) terjedésének lassítását szolgáló következő járványügyi zárlat Németországban a kancellária számításai szerint - jelentette hétfőn a Der Tagesspiegel című berlini lap.

A lap hírportálján közölt értesülés szerint Helge Braun kancelláriaminiszter egy vasárnapi megbeszélésen a tartományi kormányok képviselőinek elmondta, hogy a szövetségi kormány becslései alapján legkorábban hat-nyolc hét múlva enyhülhet a járvány.

Így május végéig-június közepéig alkalmazni kell az úgynevezett vészfékrendszert, amely a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területének működését befagyasztó járványügyi zárlatot jelent.

Helge Braun azt is elmondta, hogy a témában készülő törvényjavaslatuk szerint a rendszert csak és kizárólag az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság alapján lehet működtetni. Más mutató nem számít, így az átoltottsági arány sem - húzta alá a miniszter a Der Tagesspiegel szerint. 

A hétnapi fertőzésgyakoriság az adott napot megelőző hét napon regisztrált új SARS-CoV-fertőződések százezer lakosra vetített száma. Amennyiben ez a mutató egymás után három nap 100 fölött van a közigazgatás mintegy 400 alapegységének - járás, város, nagyvárosi kerület - valamelyikében, be kell vezetni a járványügyi zárlatot előíró vészfékrendszert.

A vészfékrendszer lényege, hogy visszaállítják a 2020 tavaszi első járványhullám idején elrendelt korlátozásokat - vagyis csak a létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok tarthatnak nyitva és nem lehet családi, baráti összejöveteleket tartani -, és újabb szigorításokat, a többi között kijárási korlátozásokat is bevezetnek.