Júniusban 3,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Hírek2020. aug. 4.MTI

Júniusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 1,1 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóipar árai 1,0 százalékkal magasabbak voltak, az energiaipar árai (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari exportértékesítés árai 5,2 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a feldolgozóiparban 6,2 százalékkal nőttek. Együttesen a termelői árak 3,1 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júniusban - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon - a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában - is érezhető volt.

Az év első hat hónapjában a belföldi értékesítés árai 0,6 százalékkal, az exportértékesítéséi 4,8 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,4 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában.