Júniustól újabb hatalmas lezárások bénítják majd a forgalmat a fővárosban

Hírek2021. máj. 26.MTI

Várhatóan június második hetében megkezdődik a pesti alsó rakpart Margit híd és Parlament közötti szakaszának megújítása, a Blaha Lujza tér rekonstrukciója a tervek szerint júliusban kezdődik.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen elmondta, a rakpart északi szakasza az eredeti tervekhez képest "zöldebb kialakítást kap". A felújításnál 4-5 méteresre szélesítik a járdákat, a kihasználatlan forgalomtechnikai területeket "összehúzzák", 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetnek be az úton, valamint 35 fát is ültetnek - közölte.

A 1,4 milliárd forintból megvalósuló beruházásnak az év végéig kell befejeződnie. Az érintett szakaszt várhatóan június második hetében zárják le.

A kormány - mint korábban a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára tudatta - a szakasz rekonstrukciójára 787 millió forintot folyósított a fővárosi önkormányzatnak a múlt év végén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján.

A Főpolgármesteri Hivatal szerdai közleményében arról írt, hogy az Idősebb Antall József rakpart június 7-én kezdődő átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja ezen a szakaszon. A lépcsős partfal megmarad, azonban a Garibaldi utcai rámpa támfala beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül, sőt, az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd abban a fővárosiak.

Balogh Samu a Blaha Lujza tér megújításáról szólva közölte, hamarosan befejeződik a közbeszerzési eljárás, és a tervek szerint júliusban indulhat meg a kivitelezés, amely másfél évig tart.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva módosítja a fővárosi költségvetést, hogy a projekt elindulhasson.

Első körben a térfelszínt újítják meg. A téren "ligetes érzést" szeretnének kialakítani, a jelenleginél várhatóan húsz fával lesz több - közölte Balogh Samu, hozzátéve, a teljes beruházás túlmutat a térfelszínen, a további ütemeket később valósítják majd meg.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében tudatta, hogy a téren a gyalogosbarát találkozóhelyek kialakításáért a parkolók helyére árnyas pihenőtereket, zöldfelületeket, valamint vízjátékot alakítanak ki. Ugyancsak megújul a Színházi emlékkő és a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút.

A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen: ehhez többi között új gyalogátkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatóvá teszik a forgalmas kereszteződést - írták.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a felújítás 3,47 milliárd forintból valósul meg. A munkához a kormány 1 milliárd forintot biztosít, amely összeget azonban csak 2021 végéig lehet felhasználni, ezért az intenzívebb munkavégzés többletráfordítást jelent majd a kivitelezőnek - írták.