A szabadon felhasználható Diákhitel kamata nőtt, a Diákhitel 2 továbbra is kamatmentes

Hírek2022. jún. 27.MTI

A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ.

Ugyanakkor jelezték, a szabadon felhasználható Diákhitel 1 kamata július 1-vel 4,99 százalékra - a jegybanki alapkamat alatti szintre - emelkedik, amely továbbra is a legkedvezőbb feltételekkel rendelkező szabadfelhasználású hiteltermék marad.

A társaság korábbi közlése szerint 2021 decemberében a Diákhitel 1 kamata 1,99 százalékos volt. Közölték, a szabad felhasználású Diákhitel 1 tanulmányi hónaponként akár 150 ezer forintig is igényelhető, ezáltal évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz juthatnak a hallgatók.

Kiemelték, hogy a bármikor igényelhető és ingyenesen előtörleszthető termékek iránti kereslet az alacsony kamatoknak, a kedvező feltételeknek, valamint a 2018-ban a kormány által bevezetett családi kedvezményeknek köszönhetően évről évre emelkedik. A hitelkonstrukciók érdemi segítséget jelentenek a hallgatóknak.

Felidézték, hogy 2018-tól, ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel-tartozást elengedi a Diákhitel Központ. Alig három év alatt csaknem 7000 édesanyának, több mint 6 milliárd forint értékben engedték el a tartozását.Azon ügyfeleik számára, akik eddig éltek a hitelmoratórium adta lehetőséggel, továbbra is biztosítja a Diákhitel Központ a moratóriumban való bennmaradást - olvasható a társaság közleményében.