Kanada engedélyezi a marihuána élvezeti célú felhasználását

Hírek2018. jún. 25.Növekedés.hu

A kanadai parlament Szenátusa 51-29 arányban megszavazta a marihuana legalizálását. A törvény szabályozza és ellenőrzi a szer termesztését, forgalmazását és értékesítését. 

A kanadaiak szeptembertől kezdődően vásárolhatnak és fogyaszthatnak jogszerűen a kenderből előállított szerből.  Kanada a második ország a világon, ahol a marihuána élvezeti célú felhasználása megengedett. Első ízben, 2013 decemberében Uruguay hagyott fel a szer alkalmazásának tilalmával, majd hasonlóan járt el az Egyesült Államok néhány tagállama is. 

A marihuána birtoklása 1923 óta bűncselekmény volt Kanadában, egészségügyi célú felhasználása azonban 2001-ben jogszerűvé vált. A törvény e héten minden bizonnyal megkapja a hagyományőrző brit királyi beleegyezést, és a kormány meghatározhatja azt a napot, amikor a jogszabály életbe lép. A kormány várhatóan 8-12 hetet ad a tartományoknak, térségeknek és önkormányzatoknak, hogy alakítsák ki új marihuána-piacterüket. Ez elegendő idő lesz arra, hogy az egészségügyi és a rendvédelmi hatóságok felkészüljenek az új jogszabályi környezet alkalmazására.

Becslések szerint a kanadaiak mintegy évi 6 milliárd kanadai dollárt költenek marihuánára, csaknem annyit, amennyit borféleségek vásárlására.

Valószínűnek látszik, hogy szeptember közepére a kanadaiak számos kiskereskedőnél szabadon vásárolhatják az engedélyezett termelők által előállított marihuánát és kender-olajat. A szert a szövetségi szinten engedélyezett termelőktől online is meg lehet rendelni, illetve négy tő kendert otthon is lehet nevelni. A felnőttek nyilvános helyeken legfeljebb 30 gramm szárított kendert birtokolhatnak. A szert tartalmazó élelmiszerek egyelőre nem, de a törvény hatályba lépését követő egy éven belül kerülhetnek a piacra.

A késedelem oka, hogy a kormánynak időre van szüksége az ilyen termékek sajátos szabályozásának előkészítéséhez. A marihuána vásárlásának és fogyasztásának alsó korhatárát szövetségi szinten 18 éves szinten határozták meg, néhány tartomány azonban a 19 éves kort választotta. A tartományok feladata és jogosítványa, hogy megalkossák azokat az egyedi szabályokat, amelyek a fogyasztás különböző korlátaira vonatkoznak – így arra, hol engedélyezett a szer elszívása.  A szövetségi kormány azonban egy sor irányelvet megfogalmazott. A marihuánát egyszerűen, szerény márkajelzéssel kell csomagolni és a csomagolásnak szigorú egészségügyi figyelmeztetést kell hordoznia. A reklámokban korlátozni kell a fiatalokat fogyasztásra buzdító felhívásokat, a szponzorok bevonásával történő ajánlást, ismert személyek, szereplők vagy állatok feltüntetését.

Mi marad tiltott ?

Tilos marad 30 grammot meghaladó mennyiség birtoklása, háztartásonként több, mint négy tő kender nevelése és az engedély nélküli árustól történő vásárlás. A büntetések szigorúak. Akit rajtakapnak, hogy kiskorúnak szert ad el, akár 14 év börtönbüntetést kaphat. Egyesek kritikusok szerint a büntetések köre túlzott és nincs arányban más, hasonló törvényekkel, mint például a kiskorúaknak történő alkohol-értékesítés szabályaival. Justin Trudeau miniszterelnök tweet-bejegyzésében azt írta: „gyermekeink túlságosan könnyen hozzájutottak a marihuánához – és bűnözők túl könnyedén aratták le a hasznot”.

Emelt-e valaki kifogást?

Közvélemény-kutatások ismételten azt mutatták, hogy a lakosság jelentős többsége támogatja a változást. Az új törvény azonban nem örvend általános elfogadottságnak. A Konzervatív Párt vezetője, Adrew Scheer kijelentette: aggodalommal figyeli, hogy a könnyebb hozzáférést biztosító jogszabály rendezetté teszi-e a marihuána-fogyasztást. Leo Housakos, Quebec konzervatív szenátora szerint a törvény „egy katasztrófa a következő kanadai generációk számára”. Felmerült, hogy a minimum korhatárt 18 év helyett 25 évben kellene megállapítani, ahogyan azt a kormány munkaszervezete maga is javasolta. Az ellenzők megkérdőjelezik a jogszabály egészségügyre gyakorolt várható hatását is. Őslakos-szervezetek panaszkodnak, hogy véleményüket kellő mértékben nem kérték ki.

Milyen szabályozás érvényesül a különböző országokban?

A legtöbb ország tiltja a marihuánát, de az elmúlt években egy sor helyen a fogyasztást már nem tekintik bűncselekménynek. Az Egyesült Királyság kormánya a közelmúltban jelentette be, hogy áttekinti az egészségügyi célú kender-termékek felhasználásának tapasztalatait. Orvosi célokra jogszerű a marihuána alkalmazása 14 európai országban, valamint Izraelben, Argentínában, Puerto Ricóban, Panamában, Mexikóban, Törökországban, Zambiában és  Zimbabwében. Az Egyesült Államokban az orvosi célú alkalmazást 29 tagállam és  Columbia engedélyezte. Kilenc tagállamban legális az orvosi és a személyes fogyasztás is. Spanyolország, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Jamaica, Chile, Peru, Kolumbia, Ecuador, Luxemburg és India egyes területein engedélyezett a szer személyes fogyasztása. A felhasználás gyakoriságát a BBC alábbi térképe érzékelteti.

Miért most lépi meg ezt Kanada ?

A törvény eleget tesz annak az ígéretnek, amelyet a Liberális Párt vezetője, Justin Trudeau a 2015 választási kampány során tett. A miniszterelnök azzal érvelt, hogy szer fogyasztását tiltó, közel évszázados kanadai törvény alacsony hatékonyságú, figyelembe véve, hogy a kanadaiak a világ legnagyobb fogyasztói között vannak.