Fontos adatok a héten: bizalmi indexek és a legfrissebb munkanélküliségi ráta

Hírek2018. jún. 25.Növekedés.hu

A héten több bizalmi indexet is publikálnak és megtudhatjuk a legfrissebb munkanélküliségi rátát is. 

  • Hazai üzleti bizalmi index érkezik hétfőn
A GKI által készített hazai üzleti bizalmi index összességében enyhe növekedést mutatott az év elején és ezzel történelmi csúcsra ért. A júniusi adat kapcsán nem várunk jelentős változást, továbbra is csúcsközelben maradhat az index. Az EU-s források idei intenzív felhasználása és a korábban bejelentett nagy beruházások mellett az üzleti bizalom emelkedett szintje is támogatja a beruházások növekedését az idei évben.
  • A friss hazai fogyasztói bizalomi indexet is hétfőn publikálják
A fogyasztói bizalomindex mérsékelt növekedésen ment keresztül az év eleje óta, ezzel megközelítette a 2002-es csúcsot. A friss adatban nem várunk jelentős változást, továbbra is a jelenlegi, magas szinten maradhat a mutató. Az emelkedő bérek és a korábban elhalasztott fogyasztás mellett a növekvő bizalom is támogathatja a fogyasztás idei dinamikus bővülését.
  • Csütörtökön friss munkanélküliségi rátát publikálnak idehaza
Az áprilisi 3,8%-os szintről tovább csökkenthet a munkanélküliségi ráta májusban. A válság óta tartó gazdasági felépülése és a kormányzat munkaerőpiacot érintő reformintézkedései nyomán a munkanélküliségi ráta jóval a válság előtt megfigyelhető szintek alá süllyedt. A gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány lényegében eltűnt, így a következő években már csak enyhe csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában. Ez egyben azt is jelenti, hogy az előző évben tapasztalt 4%-os GDP növekedés a következő években csak akkor tartható fent, ha a vállalatok képesek lesznek új piacok felé nyitni és ezzel termelékenyebbé válni. Ehhez pedig hatékonyságnövelő beruházásokra lesz szükség.
  • Pénteken közlik az eurózóna júniusra vonatkozó inflációs adatát
Májusban jelentős emelkedést lehetett tapasztalni az eurózóna inflációs mutatójában, az árszínvonal romlása a korábbi 1,3%-ról 1,9%-ra emelkedett. A hirtelen megugrásban nagy szerepet játszott az olajárak emelkedése és az alacsony tavalyi bázis. A júniusi adatban már csak kisebb emelkedésre számítunk, 2% lehet az infláció mértéke. Azonban a megugró olajárak hatása az előttünk álló időszakban fokozatosan eltűnik és az infláció várhatóan majd mérséklődik. Ezt jól mutatja, hogy az ECB is csak 1,7%-os átlagos inflációt vár az idei és a következő évre. Ebben a környezetben nem várható 2019 második feléig kamatemelés az ECB részéről. Ez egyelőre teret biztosíthat az MNB-nek a laza monetáris kondíciók fenntartására; mégpedig anélkül, hogy tovább folytatódna a forint gyengülése. MKB Elemzési Központ