Kedvezőbb nagykereskedelmi ár adat érkezett Németországból

Hírek2022. aug. 15.MTI

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.

A nagykereskedelmi eladási árak júliusban 19,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021 júliusában. A nagykereskedelmi árak éves összehasonlításban mért növekedése így már a harmadik egymást követő hónapban enyhén gyengült. 2022 júniusában a változás mértéke 21,2 százalék, májusban 22,9 százalék volt.

Havi bázison a nagykereskedelmi árak 2020 októbere óta először csökkentek júliusban, 0,4 százalékkal a júniusihoz képest. Júniusban 0,1 százalékos volt a havi növekedés, májusban pedig 1,0 százalékos.

A 2015-ös árszintet 100-nak tekintve az idén júliusban 136,3 ponton állt a nagykereskedelmi árindex.

A nagykereskedelmi árak éves bázison mért júliusi magas növekedése továbbra is számos nyersanyag és köztes termék meredeken emelkedő árának tudható be. Az előző év azonos hónapjához képest júliusban a legnagyobb hatással a kőolajtermékek nagykereskedelmi árának 53,3 százalékos emelkedése volt.

Az előző évhez képest különösen nagy áremelkedés volt tapasztalható a szilárd tüzelőanyagok (92,9 százalék) és a vegyipari termékek (41,3 százalék) nagykereskedelmében. A tej, tejtermékek, tojás, étkezési olajok és zsírok ára 38,7 százalékkal ment fel, a gabona, nyersdohány, vetőmagok és takarmányok ára pedig 33,4 százalékkal. Az ércek, fémek és fémalapú termékek nagykereskedelmi ára 14,9 százalékkal nőtt éves bázison.

Az előző havihoz képest júliusban az árak szintén a szilárd tüzelőanyagok esetében emelkedtek a legnagyobb mértékben, 10,2 százalékkal, a tej, tejtermékek, tojás, étkezési olajok és zsírok nagykereskedelmi ára 2,6 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a gabonafélék, a nyersdohány, a vetőmagok és az állati takarmányok szezonális tényezők miatt jelentősen olcsóbbak lettek, 8,4 százalékkal. Az ércek, fémek és fémalapú termékek nagykereskedelmi ára 4,9 százalékkal csökkent. A vas- és acélhulladék ára már a harmadik hónapja csökkent egymás után, júliusban 11,8 százalékkal júniushoz képest. A kőolajtermékek nagykereskedelmi ára 1,1 százalékkal csökkent havi bázison. https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/08/PD22_345_61281.html