Kedvezőtlen hírek érkeztek Németországból

Hírek2023. szept. 6.MTI

Elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben csökkentek a német feldolgozóipar új megrendelései júliusban havi összevetésben.

A német statisztikai hivatal, a Destatis szerdán az közölte, hogy a feldolgozóipari ágazatban az új rendelések szezonális és naptári kiigazítással 11,7 százalékkal estek júniushoz képes, amikor még 7,6 százalékos növekedést jegyeztek fel. Elemzői várakozások átlagában szerényebb, 4 százalékos csökkenés szerepelt júliusra.

A nagy volumenű megrendeléseket nem számítva 0,3 százalék volt a növekedés júliusban az előző hónaphoz képest.

Az új megrendelések júliusi meredek csökkenése nagyrészt a júniusi, kiemelkedően nagy repülőgépipari megrendelés következménye.

A repülőgépgyártás az egyéb járműgyártás területéhez tartozik. Ebben a kategóriában a júniusi nagy rendelés miatt a júliusban beérkező rendelések 54,5 százalékkal csökkentek havi összevetésben, miután júniusban 72,4 százalékkal nőttek májusához képest.

Az adatfeldolgozó berendezések, elektronikai és optikai termékek gyártásában 23,6 százalékos, a gépiparban 8,7 százalékos, a villamos berendezés gyártásában pedig 16,7 százalékos volt a rendelésállomány csökkenése. Eközben a gépjármű- és alkatrészgyártók 2,7 százalékos megrendelései növekedést értek el júniussal szemben.

A beruházási javak új megrendelései 15,9 százalékkal csökkentek júliusban az előző hónaphoz képest, a köztes termékek esetében 4,5 százalékos, a fogyasztási cikkeknél 8,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

A külföldi megrendelések 12,9 százalékkal estek. Az eurózónából érkező megrendelések 24,4 százalékkal zuhantak, míg az eurózónán kívüli rendelések 4,1 százalékkal, a belföldi rendelések pedig 9,7 százalékkal csökkentek.

Tavaly júliushoz képest az új megrendelések 10,5 százalékkal estek idén júliusban.