Tovább esik a boltok forgalma a magas infláció és a reálbérek csökkenése miatt 

Hírek2023. szept. 6.Növekedés.hu

A magas infláció, a reálbérek csökkenése és a recesszió továbbra is érezteti hatását a kiskereskedelmi forgalomban, amely 7,6 százalékkal csökkent júliusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,2 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest - a KSH adatai szerint. Az üzemanyagból 20 százalékkal kevesebbet vásárolunk.

Idén júliusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 7,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,5, az üzemanyag- kiskereskedelemben 20,5%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2%-kal csökkent az előző hónaphoz képest. 2023. január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,9%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Júliusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 7,6%-kal visszaesett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,1%-kal kisebb lett.

  • Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,8%-kal mérséklődött.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,5%-kal csökkent.
  • Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,8%-kal nőtt.
  • A könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,7, a használtcikk-üzletekben 6,1, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,2, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk- üzletekben 16%-kal kisebb lett.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,0%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4%-kal nőtt.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 20,5%-kal elmaradt az előző év azonos havitól.
    A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,4%-kal mérséklődtek.