Kell-e félnünk a koronavírus miatt, ha az AliExpress-ről vagy a Wish-ről rendelünk?

Hírek2020. jan. 28.Növekedés.hu

A Kínából rendelt csomagokkal kapcsolatban a napokban két hivatalos nyilatkozat is azt szögezte le, hogy nincs okunk tartani attól, hogy elkapjuk a koronavírust a Kínából rendelt csomagok által.

A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, mert azok nem fertőznek

- közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás mellett a Magyar Posta is megszólalt. Közleményében a Posta leszögezte: a Kínában gyorsan terjedő koronavírus kapcsán - a megelőző intézkedések érdekében - állásfoglalást kért az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól (OTH).

Az OTH tájékoztatása szerint

a koronavírus miatt semmilyen külön eljárást nem indokolt elrendelni sem a küldeményforgalomban érintett logisztikai területeken, sem a postákon, a Kínából érkező küldeményekkel kapcsolatosan.Tavaly a Posta azt közölte, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt az általuk kezelt csomagok és árutartalmú küldemények mennyisége, amely mögött az e-kereskedelem dinamikus bővülése áll. Emellett folyamatosan nőtt a külföldi megrendelések száma is, köztük az Európai Unión kívülről érkező küldemények mennyisége. A legtöbb nemzetközi bejövő küldemény Kínából érkezik az országba.

Müller Cecília országos tisztifőorvos egy mai sajtótájékoztatón a Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.