Két és fél éve a legmagasabb az infláció az euróövezetben

Hírek2021. jún. 17.MTI

A legfrissebb adatok szerint májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben - áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentésében.

Májusban 2,0 százalékra, 2018 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,6 százalékról. Tavaly májusban 0,1 százalék volt az euróövezeti infláció - adta közre az Eurostat.

Az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek májusban a fogyasztói árak az euróövezetben az áprilisi 0,6 százalék után.

A két és fél éve a legmagasabb májusi infláció részben az alacsony bázisértékre, részben pedig a keresletnek a gazdaság újra indításával együtt járó felfutására vezethető vissza.

Az Európai Unióban 2,3 százalékos infláció alakult ki májusban az áprilisi 2,0 százalék után. Tavaly májusban 0,6 százalék volt az uniós infláció.

A legmagasabb inflációt Magyarországon regisztrálták májusban, 5,3 százalékost.

Lengyelországban májusban 4,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak egy év alatt, Luxembourgban pedig 4,0 százalékkal.

A legalacsonyabb inflációs ráta, mínusz 1,2 százalékos Görögországban alakult ki májusban.

Máltán 0,2 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, Portugáliában pedig 0,5 százalékos.

Az euróövezeti fogyasztói árindex májusi éves emelkedéséhez az energiaárak 1,19 százalékponttal járultak hozzá, köszönhetően a 13,1 százalékos éves emelkedésnek az áprilisi 10,4 százalék után.

  • szolgáltatások 0,45 százalékpontot emeltek a fogyasztói árindexen,
  • a nem energiaipari termékek 0,19 százalékponttal,
  • az élelmiszerek és élvezeti cikkek pedig 0,15 százalékponttal járultak hozzá.

Az energiaárak, élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek árának leszámításával kalkulált maginfláció 1,0 százalékkal emelkedett májusban az áprilisi 0,7 százalék után.