Két orchideát köröz a hazai rendőrség - A nagy fogás

Hírek2021. máj. 25.Növekedés.hu

Eltűnt két darab Cymbidium, más néven csónakorchidea Celldömölkön, vagy a környékén. A növényeket a rendőrség körözi.

Kevesen tudják, de nem csak bűnözők, vagy éppen lopott kocsik miatt ad ki körözést a rendőrség.

Az viszont valószínűleg még kevesebben, hogy – ha úgy alakul –növényeket is kereshetnek.

Persze ez elég ritkán történik meg, de most éppen van egy ilyen ügye a Celldömölk Rendőrkapitányságnak.

A Magyar Rendőrség hivatalos honlapján, a Police.hu-n a növénykörözések között összesen egy bejegyzés szerepel.

Eszerint valakitől valószínűleg elloptak kettő Cymbidium, más néven csónakorchideát, és nem tudta egyedül előkeríteni a növényeket, ezért szólhatott a rendőröknek. Az eltűnés egyébként még tavaly történt, ez az ügy iktatószámából derül ki.

A csónakorchideáról azt írta a Virágbarát, hogy az utóbbi években a leginkább elterjedt lepkeorchidea mellett is igen kedvelt virág lett, cserepes virágként tartva. A szakportál szerint kicsit drágább mint a lepkeorchidea.

Régebben leginkább dobozos orchideaként árulták. Erre pedig biztosan sokan emlékeznek, egy-két virág volt volt üvegcsébe állítva. Ma már a cserepes virág változata az elterjedtebb, és valószínűleg ilyennek veszett nyoma a Vas megyei településen is.

Aki esetleg kedvet kap a növényhez, jó ha tudja, hogy a világos helyeket kedveli, de a félárnyékos helyen is eléldegél. A közvetlen tűző napot nem bírja, az kifakítja és a levelei is lehullhatnak.

Aki ellopta a csónakorchideákat, és esetleg elkapják a rendőrök nem számíthat túl súlyos büntetésre. Megnéztük, és egy növény ára 8 és 15 ezer forint között van, ami még bőven szabálysértésnek számít, egészen pontosan 50 ezer forintnál van az értékhatár.

A szabálysértési értékre elkövetett lopás büntetése pedig legfeljebb két évig terjedő szabadságvesztés lehet, de pár tízezer forintért természetesen senkit sem szoktak elzárni.