Kiderült, mekkora földgázkészlettel indulunk neki az idei fűtésszezonnak

Hírek2 órájaNövekedés.hu

Magyarország megfelelően felkészült a télre, a kiemelkedő kapacitású hazai tárolókban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. - olvasható az Energiaügyi Minisztérium közösségimédia bejegyzésében.

Hatmilliárd köbméterre nőtt a tárolói gázkészlet - tájékoztat az Energiaügyi Minisztérium.
 
 
Magyarország megfelelően felkészült a télre, a kiemelkedő kapacitású hazai tárolókban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre.
 
2023-ban a lakosság alig valamivel több, mint 3 milliárd köbmétert fogyasztott el, az elérhető tartalék ennek közel kétszerese. A gazdaság igényeit tavaly mintegy 5,5 milliárd köbméter földgáz fedezte, a belföldön tárolt mennyiség ezt is meghaladja.
 
A múlt esztendőben együttesen tehát mintegy 8,5 milliárd köbméteres gázfogyasztás több mint 70 százaléka a nagy hidegek beköszönte előtt hozzáférhető. Az előző fűtési szezon együttesen 5,7 milliárd köbméteres felhasználásával megegyező mennyiséget már szeptember elejére betároltuk.
 
Ráadásul az időarányos előrehaladáson alapuló becslések szerint idén 8 milliárd köbméter alá szorulhat az éves földgázfelhasználás. A tartalékok tehát akár még nagyobb hányadát is fedezhetik a tényleges szükségleteknek.
 
Az Európai Unió a földfelszín alatti gáztárolókkal bíró tagállamok számára 90 százalékos feltöltési célértéket ír elő november elsejei határidővel. Magyarország ezt az elvárást már szeptember elejére teljesítette, az európai gázinfrastruktúra-üzemeltetők adatgyűjtése szerint jelenleg 93 százalékon állunk.
 
Hazánk hagyományosan a kontinens élmezőnyébe tartozik a fogyasztással arányos töltöttségi mutatókat vizsgálva. Jelenleg is csak a három balti állam készleteit tároló Lettország és Ausztria előz meg bennünket ebben az összevetésben.
 
A magyar fogyasztók biztonságos ellátását a magas készletszint mellett a zavartalanul zajló import és a belföldi kitermelés is szolgálja. A családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően hosszú ideje Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz. A rezsivédelmi intézkedések változatlan formában garantálják, hogy a magyar emberek a hamarosan induló fűtési szezonban is megfizethető áron tarthassák melegen otthonaikat.