Háború: Zelenszkij bírálata ellenére Kína és Brazília béketervet szorgalmaz az ENSZ-ben

Hírek5 órájaD.F.D.

Újabb falut foglalt el Oroszország Ukrajnában, egy orosz drón pedig megsértette Románia légterét, miközben a világ országainak képviselői New York-ban találkoznak. Kína és Brazília Ukrajna nemtetszése ellenére folytatja a közös béketervük kapcsán szervezett megbeszéléseket.

Kínai-brazil béketerv

Miközben javában zajlik az ENSZ 79. ülésszaka, Kína és Brazília pénteken tovább folytatta New Yorkban azon erőfeszítéseit, hogy összegyűjtse azokat a fejlődő országokat, amelyek beállnak az általuk kidolgozott béketerv mögé, amely az ukrajnai háború befejezését célozza. Mindezt annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította a két ország kezdeményezésé9t, mivel véleménye szerint az Moszkva érdekeit szolgálja.

Az ENSZ-közgyűlés mellett tartott találkozón, amelyet Vang Ji kínai külügyminiszter és Celso Amorim brazil külpolitikai tanácsadó vezetett végül 17 ország vett részt. Ezt követően a kínai külügyi tárcavezető a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy a résztvevők a háború eszkalálódásának megakadályozásáról, a tömegpusztító fegyverek használatának elkerüléséről és az atomerőművek elleni támadások megelőzéséről egyeztettek a megbeszélés során.

Zelenszkij még a hét elején a közgyűlés előtt tartott beszédében megkérdőjelezte, hogy Kína és Brazília miért javasol alternatívát az ő saját békeformulájával szemben.

Mint fogalmazott:

az alternatívák, félszívű rendezési tervek,

amelyek véleménye szerint csak politikai teret adna Moszkvának a háború folytatásához.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter később a Vang Ji-vel folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok erősen aggódik amiatt, hogy Kína támogatja Oroszország védelmi ipari bázisát. Meglátása szerint Kína olyan lépéseket enged meg vállalatainak, amelyek valójában Putyint segítik az agresszió folytatásában, miközben a béke fontosságát hangsúlyozza.

Találkozók sora

Nem meglepő módon Oroszország és Észak-Korea kapcsolata is szóba került New York-ban. Cso Tae-jul dél-koreai külügyminiszter szerint Oroszország illegális fegyverkereskedelmet folytat Észak-Koreával és Phenjan rakétákat szállít Moszkva gazdasági és egyéb katonai segítségéért cserébe.

Az ukrajnai háború szempontjából fontos diplomáciai találkozók és megbeszélése sora azonben ezzel nem ért véget. Volodimir Zelenszkij is találkozott Donald Trumppal New York-ban, annak reményében, hogy helyre tudja állítani a kapcsolatokat a volt amerikai elnökkel. A találkozóra pénteken a Trump-toronyban került sor. Ennek során az őszi amerikai elnökválasztáson republikánus színekben induló Donald Trump azt mondta Zelenszkijnek, hogy amennyiben megnyeri a novemberi elnökválasztást, akkor „nagyon gyorsan” lezárja az ukrajnai háborút.

A The Guardian tudósítása szerint a kevesebb mint egy órán át tartó találkozó lehetett Zelenszkij utolsó esélye arra, hogy elkerülje az egyre súlyosbodó konfliktust Trumppal, aki gyakran tett elismerő megjegyzéseket Vlagyimir Putyinról, és időnként azt is mondta, hogy megvonja az Ukrajnának szánt segélyeket, hogy ezzel Kijevet tárgyalóasztalhoz kényszerítse Moszkvával.

Zelenszkij később „nagyon produktívnak” nevezte a találkozót. Az X-en azt írta:

Bemutattam a győzelmi tervünket, és alaposan áttekintettük az ukrajnai helyzetet valamint a háború következményeit népünkre nézve. Sok részletet megvitattunk. Egyetértünk abban, hogy az ukrajnai háborút meg kell állítani. Putyin nem győzhet. Az ukránoknak győzniük kell.

Eközben Ukrajnában

Miközben a tengeren túlon fontos megbeszélések zajlottak az ukrajnai hadszíntéren folytatódott Oroszország lassú menetelése a Donyeck-medencében.

Oroszország pénteken közölte, hogy elfoglalta a kelet-ukrajnai Donyeck térségében lévő Marynivka falut, ahol erői a fontos logisztikai központ, Pokrovszk felé nyomulnak. Az ukrán vezérkar egy esti jelentésében nem szólt arról, hogy Marynivka gazdát cserélt volna, megjegyezve, hogy a falu egyike annak a közel tucatnyi településnek, ahol az orosz erők heves ellenállással találták szembe magukat.

A frontvonalaktól távolabb eső ukrán területeken eközben Moszkva folytatja a rakéta- és dróntámadásokat. A közép-ukrajnai Krivij Rih városát ért orosz rakétatámadás pénteken egy ötemeletes épületet talált el, amelyben a regionális rendőrkapitányság működik. A támadás során legalább három ember meghalt, hat másik pedig megsebesült – közölték ukrán tisztségviselők.

Egy orosz drón „nagyon rövid, három percnél rövidebb időre” megsérthette a NATO-tag Románia nemzeti légterét az éjszaka folyamán a szomszédos Ukrajna elleni támadás során - közölte pénteken a román védelmi minisztérium. A támadásban ukrán tisztviselők szerint három ember meghalt.