Kiderült, tényleg jobban élnek-e a románok

Hírek2024. jan. 10.Növekedés.hu

Az elmúlt hetekben érdekes térképet közölt az Eurostat, amelyben az egy főre jutó fogyasztás volumenindexe jelenik meg 2022-es helyzetképet mutatva. Ezek az adatok nagyot mentek a hazai sajtóban is. Az Oeconomus Intézet elemzése szerint a térképről kiderül, hogy a mutató tekintetében Románia ma már megelőzi Csehországot, Szlovákiát, Horvátországot, Görögországot, Észtországot és Lettországot, és közel azonos szinten van Lengyelországgal, Spanyolországgal, Portugáliával és Szlovéniával. A hasonló magyar mutatót pedig egészen pontosan 15%-kal haladja meg. Ugyanakkor fontos néhány adalékot adni a román gazdaság fogyasztási színvonalának jobb megértéséhez.

Az elmúlt hetekben érdekes térképet közölt az Eurostat, amelyben az egy főre jutó fogyasztás volumenindexe jelenik meg 2022-es helyzetképet mutatva.
Az Oeconomus Intézet elemzése szerint ebből kiderül, hogy a mutató tekintetében Románia ma már megelőzi Csehországot, Szlovákiát, Horvátországot, Görögországot, Észtországot és Lettországot, és közel azonos szinten van Lengyelországgal, Spanyolországgal, Portugáliával és Szlovéniával. A hasonló magyar mutatót pedig egészen pontosan 15%-kal haladja meg. Milyen következtetéseket lehet levonni ebből az adatból?
 
A román gazdaság fogyasztási színvonalának jobb megértéséhez, legfontosabb megállapításaink: 
  1. Romániában az államadósság 2006 és 2022 között megnégyszereződött, míg a bruttó megtakarítások tekintetében nem történt érdemi előrelépés.
  2. A román költségvetés hiánya tetemes, ráadásul nagyobb kilengéseket mutat mint a magyar.
  3. Romániában a háztartások fogyasztási jellegű kiadásai historikusan magasabbak mint Magyarországon.
  4. A GDP részarányában mért bruttó megtakarítási ráta tekintetében tetemes magyar előny jelentkezik.
  5. A bruttó tőkefelhalmozás mutatóját tekintve a korábbi magyar hátrány eltűnt, és jól látható előnnyé változott.
  6. A háztartások adóssága Magyarországon némileg nagyobb, de összességében a két ország esetében szerényebb a hitelpenetráció (nem hitelből történik a fogyasztás).
  7. Romániában látványosan megemelkedett a hazautalások nagysága, amely ma már egy főre vetítve éves szinten egy nagyjából 70 USD-s fogyasztási többletet eredményezhet.