Kiengedték a börtönből az áfacsalással gyanúsított 11 gyerekes olimpikon-képviselőt

Hírek2021. jan. 28.Suki Zoltán

Kiengedték a börtönből a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Joób Mártont, mert az ügyészség nem látta indokoltnak ezt a fajta kényszerintézkedést. A 11 gyereket nevelő egykori olimpikon jelenleg is tagja a szegedi közgyűlésnek, ahol egy ideig szociális tanácsnok is volt, illetve az egyik városi tulajdonú cég, a Sport és Fürdők Kft. felügyelő bizottságába is bekerült.

Tavaly július végén szembesültek a szegediek azzal, hogy a város egyik legnépszerűbb embere, a korábbi olimpikon és háromszoros világbajnok kajakos Joób Márton áfacsalási ügybe keveredett.

A 11 gyereket nevelő egykori élsportoló ráadásul tagja a szegedi közgyűlésnek is, ahol sz Összefogás Szegedért Egyesület frakciójában ül, ahogy Botka László, a város polgármestere is. Szegeden az is köztudott, hogy Joób kiváló kapcsolatot ápolt a városvezetővel, nem véletlenül lehetett az önkormányzati választások után szociális tanácsnok, és az egyik városi tulajdonú cég, a Sport és Fürdők Kft. felügyelő bizottságának tagja.

Joób Mártont július végén tartóztatták le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozói. Az ügyészség szerint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalást követett el társaival, egy szórólapozással foglalkozó cégen keresztül.

A megalapozott gyanú szerint Joób Márton egy olyan bűnszervezetet működtetett, ami 4 éven keresztül ingyenes hirdetési újság kiadásával, terjesztésével és reklámszervezéssel foglalkozó cégeken keresztül több százmillió forint adót csalhatott el. A bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű cég, amelynek tulajdonosa Joób Márton, az ügyészség szerint valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be a kizárólag fiktív számlák kiállítására alapított cégektől.

A cég a szórólapterjesztést négy megyében végezte, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal.

A vádat képviselő Csongrád-Csanád megyei Főügyészség szerint a bűncselekményt úgy próbálták leplezni, hogy a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsájtásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

A járásbíróság tavaly július 30-án rendelte el Joób és négy társa letartóztatását egy hónapra, majd azt múlt év augusztusában és novemberében is meghosszabbította.

A bíróság most három gyanúsított esetében a letartóztatás további meghosszabbításáról döntött. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség viszont nem kérte Joób és egy másik gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását, hanem enyhébb kényszerintézkedést javasolt. Így a korábbi MSZP-s képviselő bűnügyi felügyeletbe, azaz korábbi nevén házi őrizetbe került.

Ez egyébként ritkán szokott előfordulni olyanoknál, akiket valamilyen bűnszervezetben elkövetett cselekménnyel gyanúsítanak.

De úgy tudni, hogy a politikus elismerte a bűncselekmények elkövetését, és egy komolyabb összeget befizetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal letéti számlájára.

Joób Márton tavaly októberben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról is, viszont a képviselői mandátumát megtartotta. Annak pedig, hogy részt vehessen a testületi üléseken, jelenleg nincs akadály, mert ezeket a veszélyhelyzet alatt online tartják Szegeden is, így a politikus, a lábbilinccsel is, de részt tud venni az üléseken.