Kína és az EU ellenségek lesznek?

Hírek2023. ápr. 14.MTI

Rendkívül nehéz, ha ugyan nem lehetetlen az Európai Unió számára, hogy bizalmi kapcsolatot tartson fenn Kínával, ha Peking nem járul hozzá az orosz hadsereg ukrán területekről való kivonásán alapuló politikai megoldás megtalálásához - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő pénteken.

Josep Borrell - az interneten közzétett, pozitív koronavírustesztje miatt meghiúsult kínai diplomáciai útja során elmondani kívánt beszédében - hangsúlyozta: "a semlegesség a nemzetközi jog megsértése esetén nem hiteles".

Az Európai Unió azt kéri, Peking ismerje el, hogy Oroszország ukrajnai háborújával súlyosan megsértette a nemzetközi jogot - emelte ki Borrell. Ezért - mint írta - hasznos lenne, ha Hszi Csin-ping kínai elnök beszélne Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és ha Kína jelentősebb humanitárius segítséget nyújtana a "meggyötört ukrán népnek".

"A bizalom csak akkor fog helyreállni, ha sikerül megértenünk egymást a legfontosabb nemzetközi politikai kérdésekben, és előrelépést érünk el a konfliktusok békés megoldása keresésében" - fogalmazott a főképviselő, majd hozzátette:

csökkenteni kell a feszültséget, és kerülni a szóbeli vagy tettleges provokációkat, amelyek csak táplálják a bizalmatlanságot.

Borrell hangsúlyozta: létezik az a multilaterális térség, amelyben az Európai Unió és Kína együtt tud működni a közjó érdekében. E területek közt egyebek mellett a biológiai sokféleség, a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák védelmét, a kevésbé fejlett országok túlzott adósságának kezelését, valamint a világjárványokkal és az éghajlatváltozás szembeni fellépést említette.

Kiemelte továbbá: noha az emberi jogok területén Brüsszel és Peking között "mély és komoly nézeteltérések" vannak, fontos előrelépés, hogy négy év szünet után újrakezdődhetett az EU és Kína közötti emberi jogi párbeszéd. "Számunkra az emberi jogok egyetemesek, azokat mindenhol tiszteletben kell tartani" - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.