Kína kiesésével Románia akár Európa beszállítói szuperhatalma lehetne

Hírek2020. máj. 15.Növekedés.hu

Románia jelentős szerepet játszhat Európa új beszállítói láncstratégiájában, olvasható a romania-insider.com hírportálon. Az EU legtöbb országa a COVID-19 járvány elemzése kapcsán azt mérlegeli, hazatelepítse-e Ázsia hagyományos feldolgozó és szolgáltató központjaiból az alapvető termelési tevékenységeket.

Az egészségügyi válság tapasztalatainak elemzése során Európa kormányai és üzleti vezetői nem csupán a járvány pénzügyi hatásainak értékelésével foglalkoznak. Felmérik azt is, a jövőben a gazdaság folyamatossága és a nemzetbiztonság milyen új működési szerkezet kialakítását teszi szükségessé. Az átalakuló valóság jelentős előnyt biztosíthat Romániának egy, az Európán kívüli beszerzési forrásokat felváltó központi szerepkör megszerzésére

fogalmazott nyilatkozatában Dimitrios Gorantis, a Deloitte Romania gazdasági tanácsadó vállalat kockázat-kezelő partnere.

Az EU-barát környezet, a több, mint 19 milliós népesség, a versenyképes költségű, képzett munkaerő és egy, a termelés kihelyezésében tapasztalatokat szerzett gazdasági modell ígéretes alternatívát képezhet a nyugat-európai országok számára, amelyek már ma is Románia kereskedelmi partnerei.

Románia még vonzóbbá teheti helyzetét a nemzetközi vállalatok számára biztosított stabil adókörnyezet megteremtésével, a vállalatok és a hatóságok közötti kommunikáció megkönnyítését célzó, hatékonyabb digitális keretrendszer létrehozásával, a korrupció visszaszorításával, állapította meg Dimitrios Gorantis.

Az euró/lej árfolyam stabilitását elősegítő konzervatív pénzpolitikával, az autópálya, kikötő és repülőtéri infrastruktúra jelentős fejlesztésével és egy megalapozott, biztonságot sugárzó politikai háttérrel az ország egy soha vissza nem térő stratégiai lehetőséget ragadhat meg. Hasonló elvek mentén kell modernizálni a mezőgazdaságot és a szolgáltatásokat, véli a Deloitte szakértője.