Kiskereskedelmi forgalom: 6,2 százalékos növekedés októberben

Hírek2019. dec. 5.KSH

2019. októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – jelentette a statisztikai hivatal.

2019 októberében az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1098 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 4,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,8 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (14 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (6,5 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (6,4 százalék), a használtcikk- (6,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,6 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (2,2 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 29 százalékkal emelkedtek.

2019. január–októberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva akiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.