Jelentősen csökkenhet az EU orosz gázfüggősége?

Elemzések2019. dec 5.HP

  • 2021-től már nem kell több orosz gázt vennie Lengyelországnak
  • Három éven belül az orosz gázimport akár kétharmadát is kiválthatja a Lengyelországon keresztül Ukrajnába érkező amerikai cseppfolyós földgáz
  • Csúcson az európai földgáz tartalékok
  • A várhatóan enyhe tél, a visszafogottabb globális kereslet, és a túlkínálatos piac a földgáz árának csökkenését idézheti elő

Vége a 75 éves barátságnak?

Varsó 1944 óta vásárol földgázt Oroszországtól. A két állam között 2022 december 31-ig érvényben lévő szerződés értelmében a varsói vezetés köteles évente 10 milliárd köbméter földgázt vásárolni az orosz tulajdonú Gazprom-tól. Napjainkban Lengyelország éves gázfogyasztása eléri 14 milliárd köbmétert.

Jerzy Kwiecinski, lengyel pénzügy- és fejlesztési miniszter nyilatkozata szerint Lengyelország diverzifikálni kívánja a földgázimportját nemzetbiztonsági és üzleti megfontolások miatt, ezért a lengyel kormány várhatóan nem újítja meg a 3 év múlva lejáró szerződést.

Kwiecinski elmondása alapján Lengyelország a jövőben is nyitott az orosz féllel való együttműködésre, de nagyon sok múlik azon, hogy mennyire lesznek kedvezőek a feltételek.

Az ugyanis nem tartható állapot, hogy a lengyel lakosság számára a világ egyik legmagasabb árfolyamán értékesíti a földgázt a Gazprom. Ráadásul a többi EU-tagállam sokkal olcsóbban jut orosz földgázhoz – tette hozzá a lengyel pénzügyminiszter.

Régi és új modell

Jelenleg Lengyelország az egy év alatt felhasznált földgázmennyiség kétharmadát vásárolja meg Oroszországtól. A szükséges mennyiség egynegyedét a lengyel határokon belül állítják elő, míg a maradék cseppfolyós földgáz formájában érkezik más országoktól.

2022 után a balti csővezeték felépülésével Varsónak lehetősége lesz Norvégiából nagy mennyiségben földgázt importálni. Amennyiben tehát nem sikerül megállapodni a közeljövőben az orosz féllel, az alábbiak szerint alakulhat a Lengyel gázellátás.

Forrás: Bloomberg

A megugró norvég földgázimport mellett számottevően megnő a cseppfolyós földgáz importja is. Utóbbit az Egyesült Államokból és Katarból szerzi majd be Lengyelország.

Az új gázstratégiával olcsóbban juthat majd földgázhoz Lengyelország, miközben jelentősen csökken az orosz befolyás az országban.

Európában a gázfogyasztás 37 százalékát bonyolítják az orosz Gazprom vállalaton keresztül. Az egyes országok függősége ettől az értéktől mindkét irányba eltérhet, akár jelentősen is.

Ukrajna is új partnereket keres

A fenti tendencia nem egyedi. Kijev az elmúlt időszakban megállapodott az Egyesült Államokkal és Lengyelországgal, aminek fényében 2021-től 6 milliárd köbméter amerikai cseppfolyós földgáz érkezhet Ukrajnába Lengyelországon keresztül, ezáltal nagymértékben csökkenhet keleti szomszédunk orosz gázfüggősége.

Ennél nagyobb mennyiséghez azonban szükséges a megfelelő infrastruktúra, vezetékrendszer és terminálhálózat kiépítése, ami még több évig is eltarthat.

Ukrajna tavaly 20 milliárd köbméter földgázt termelt, ugyanakkor 32 milliárd köbmétert fogyasztott el. A hiányzó harmadot Kijev eddig orosz földgázból egyenlítette ki.

A tét nem kicsi, 2020-tól és 2021-től elkészülnek ugyanis az orosz „Nordstream 2” és a „Turkstream” vezetékek, amivel Ukrajna megkerülésével is tud majd gázt juttatni Oroszország Közép-Európába. Előbbi segítségével évente 55 milliárd köbméter gázt juttathat a Gazprom Németországba, míg az utóbbin keresztül 15,75 milliárd köbméter földgáz szállítható a dél-európai és a mediterrán régióba.

Forrás: Forbes

Ezzel együtt fokozatosan nő annak a kockázata, hogy Oroszország időről időre elzárhatja az Ukrajnába áramló gázt, amennyiben nem sikerül megállapodniuk néhány kiemelten fontos üzleti vagy politikai kérdésben.

Csúcson az európai földgáz tartalékok

A várhatóan enyhe tél, a visszafogottabb ázsiai és globális kereslet, valamint a túlkínálatos piac a földgáz árának csökkenését idézheti elő. A kialakult helyzetnek megfelelően új csúcsra emelkedtek az európai cseppfolyós földgáztározókban lévő tartalékok.

Jelenleg 28 nagyobb létesítmény működik Európában, melyeken keresztül fel lehet dolgozni a cseppfolyós földgázt. A tavalyi évben mért teljesítményük alapján Európa gázkeresletének 40 százalékát, azaz 227 milliárd köbméter földgázt képesek szolgáltatni.

A szükséges infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan tovább élesedhet a verseny. Idővel egyre több földgázhoz juthat Európa, ami a gáz árának süllyedéséhez, és az orosz befolyás visszaeséséhez vezethet.