Kiskereskedelmi üzletek: 6,3 százalékos éves forgalomnövekedés szeptemberben

Hírek2019. nov. 6.KSH

2019. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – tájékoztatott a KSH.

A naptárhatástól megtisztított adatok 5,8 százalékos volt az éves növekedés. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene – szintén a naptárhatással korrigált adatok szerint – 3,0 százalékkal bővült szeptemberben. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,4 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,6 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (12 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,6 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,5 százalék), a használtcikk- (4,7 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (2,9 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (1,7 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 6,1 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17 százalékkal emelkedtek.