A páncélozott burkolat kedvelt extra lett az autóknál

Elemzések2019. nov. 6.D.J.

A golyóálló kocsik iránt évről évre nő a kereslet.

Egy férfi fényes nappal nyitott tüzet a Mercedesemre. Hála a golyóálló üvegnek a lövések csak a szélvédőben okoztak kárt – mesélte el nemrég egy neve elhallgatását kérő mexikói a Bloombergnek. A közép-amerikai országban az emberölések száma évek óta újabb és újabb rekordokat dönt. Idén az első fél évben Mexikóban több mint 17 ezer ember lett gyilkosság áldozata.

Mindezek fényében aligha meglepő, hogy a pénzemberek körében errefelé a golyóálló autók komoly népszerűségnek örvendenek.

Jelenleg a világon mintegy 300 ezer páncélozott autó járja az utakat. A legtöbbet közülük Brazíliában adták el, ahol több embert ölnek meg, mint bármely más országban a világon. Jellemző, hogy csak Sao Paulo-ban átlagosan havi 800 megerősített jármű kerül forgalomba. Épp ezaz a város, ahol 2010-ben Jenson Button Forma-1-es pilótát kis híján megölték, amikor a nyomornegyeden áthajtó kocsiját gépfegyveresek tűz alá vették. Az volt a szerencséje, hogy az ő autója is páncélozott volt.

Marcelo Latorre Christiansen, az egyik ágazati szervezet, a Brazilian Armour Association vezetője szerint időközben a felső tízezer köreiben a golyóálló járgányok egyfajta státuszszimbólummá váltak. Az érdeklődők különböző kategóriákból választhatnak: az olcsóbbak, így például a B4-esek csak pisztolyok ellen védenek, a B5-ösök viszont már egy gépfegyver-sorozatnak is ellenállnak.

A B6-osok már szinte az összes létező kézifegyverrel el tudnak bánni, a B7-es besorolású autók pedig bombamerényletektől is meg tudják védeni az utasokat. A biztonsági kiegészítőket a kocsik sokszor már azután kapják meg hogy kigördültek a gyártósorról.

A tuningolással is foglalkozó Texas Armoring Corporation értékesítési vezetője, Lawrence Kosub elmondása szerint előfordult, hogy egy 40 ezer dolláros Ford Taurust 100 ezer dollárért alakítottak át. Mint hozzátette: akik féltik az életüket, általában viszonylag olcsó kocsit vesznek, mivel nem akarnak kitűnni a tömegből. Épp emiatt sok diplomata inkább korosabb autókban, például átalakított Volvo S80-asokban szokott utazni. Bár a kereslet alakulásáról nincsenek pontos iparági adatok, a Bloomberg beszámolója szerint a páncélozott autók piacán a következő években kétszámjegyű növekedésre lehet számítani.

A Texas Armoring Corporation jelenleg 50 járművet értékesít évente, de amint megnyitják új üzemüket, ez a szám 200-zal fog növekedni. Egy másik ágazati cég, az International Armoring Corporation közben épp mostanában akarja megvetni a lábát Indiában.

A társaság saját beszámolója szerint 1994 óta az USA-ban a nyolcszorosára nőttek az eladásaik. De az értékesítések most nem csak Amerikában pörögnek. A vásárlói kör Nyugat-Afrikában is folyamatosan bővül.