Kissé lassult, de még 10 százalék felett a brit infláció

Hírek2022. dec. 14.MTI - Kertész Róbert, London

Valamelyest lassult, de továbbra is 10 százalék felett, négy évtizedes rekordja közelében járt novemberben az éves brit infláció.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Októberben 11,1, szeptemberben 10,1, augusztusban 9,9 százalék volt a tizenkét havi brit infláció.

Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt ennél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint novemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint az előző hónapban. Októberben 2 százalékos volt a havi összevetésű infláció.

Az ONS friss adatai alapján az infláció valamelyes novemberi lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak volt a legnagyobb szerepe.

Ebben a kategóriában - amelyben júniusban 15,2 százalékkal tetőzött az éves áremelkedési ütem - novemberben átlagosan 7,6 százalékkal emelkedtek az árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az üzemanyagárak novemberben 17,2 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban. Októberben 22,2 százalékos üzemanyag-árnövekedést mértek éves összevetésben.

Az ONS szerint az áremelkedési ütem lassulását ebben a termékcsoportban mindenekelőtt a motorbenzin esetében belépő éves bázishatások okozták.

A motorbenzin literje novemberben átlagosan 1,6360 fontba (783 forintba), a dízelüzemanyagé 1,8790 fontba (900 forintba) került Nagy-Britanniában. Egy évvel korábban literenként 1,4580, illetve 1,4960 fontért árulták a benzint és a gázolajat a brit töltőállomásokon - áll a statisztikai hivatal szerdai jelentésében.

A brit infláció a gazdaság teljesítményének visszaesése ellenére jár több mint négy évtizedes csúcsok közelében.

Az ONS e héten ismertetett friss becslése szerint az októberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke a júliussal véget ért előző háromhavi időszakhoz képest.

A Bank of England legújabb pénzügypolitikai jelentése azt valószínűsítette, hogy Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - a következő két évet recesszióban tölti.

Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal az 1920-as években elkezdődött.

A Bank of England ennek ellenére, a több évtizedes inflációs rekordok miatt már egy éve agresszív monetáris szigorítási ciklust folytat.

A brit jegybank tavaly december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítást az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és eddig nyolc kamatemelést hajtott végre; jelenlegi alapkamata 3,00 százalék.