Kisvállalati versenyképességi sorrend jelent meg

Hírek2023. feb. 26.Növekedés.hu

Magyarországi városrégiók versenyképességének mérése és elemzése – ezzel a címmel jelent meg Szerb László, Hornyák Miklós, Krabatné Fehér Zsófia és Rideg András tanulmánya a Közgazdasági Szemle 2023. februári számában.

A tanulmányban a kompetencia- és intézményi versenyképességi index (KIVI) kerül bemutatásra, amely a kisvállalati versenyképesség vizsgálatának új kompozit indikátoraként jelenik meg.

A módszertan az egyéni vállalati kompetenciákat, valamint az intézményi és iparági tényezőket egyaránt magában foglalja, ezáltal alkalmas a kisvállalatok külső-belső működési környezetének komplex mérésére, valamint vállalatok és területi egységek értékelésére is.

A versenyképességet városagglomerációs szinten mérték, az intézményi és iparági változók kialakításánál a cégekre ható externális, agglomerációs tényezők 110 indikátorát használtak fel.

A vállalati szintű adatokat a Kisvállalati Versenyképességi Index (KVI) módszertana alapján kalkulálták. 
A végső mintába 1283 kis- és középvállalat és 20 városagglomeráció került be. 

A tanulmány szerint míg az intézményi változók jól korrelálnak az agglomeráció fejlettségi szintjével, addig ilyen kapcsolat az egyéni tényezőkkel nincsen, ami azt jelenti, hogy a versenyképesség környezeti tényezői és az összesített vállalati egyéni kompetenciák nem feltétlenül mozognak azonos pályán. 

A tanulmány apropóján a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Közgazdasági Szemle közös, online szakmai rendezvényt szervez 2023. március 1-jén, szerdán 14 órától a Webexen és az MKT YouTube-csatornáján.

A rendezvény kezdetén a szerzők ismertetik a tanulmány főbb megállapításait, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében Póser Zoltán, a Miniszterelnökség helyreállítási terv végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ korábbi ügyvezetője és Szaló Péter regionális tervező, volt államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal korábbi elnöke osztja meg gondolatait a hallgatósággal.

A beszélgetést Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke, az országos elnökség tagja vezeti.

A rendezvény megtekintéséhez szükséges információk:
YouTube-link: https://www.youtube.com/@magyarkozgazdasagitarsasag
Webex-link: https://magyarkozgazdasagitarsasag.my.webex.com/magyarkozgazdasagitarsasag.my/j.php?MTID=m8aeb72df7f688205b2f08f6bac71c778
Meeting number: 2363 652 9583
Password: Varosregio2023

A rendezvény élőben megnézhető a YouTube-on.