Kolozsváron megépítik Románia első okos utcáját

Hírek2018. nov 8.Növekedés.hu

Kolozsvár önkormányzata elfogadta a Molnar Piuariu utca modernizációs tervét, amely a város első „okos utcája”, egyben „a városfejlesztés példája” lesz Romániában. A felújítás összesen mintegy 4,500 négyzetméter területet érint, jelentette a Mediafax hírügynökség. Emil Boc, a város polgármestere szerint „az okos utca’rendelkezni fog mindazokkal a felszerelésekkel és technológiai képességekkel, amelyek egy ilyen fontos közlekedési útvonalnak szüksége van”. Az utcát WiFi-vezérelt világítótestekkel, telefontöltő berendezésekkel látják el. A zöld felületeket automata öntöző berendezések a növények igényei szerint locsolják. Beépítenek elektromos kerékpárok, rollerek töltésére alkalmas csatlakozási pontokat és lesz két, elektromos autók töltését biztosító állomás is. A kilenc hónapra tervezett munkálatokat a jövő év nyarán kezdik el. A projekt 1,3 millió eurós költségvetésének 98 százalékát EU-forrásokból fedezik (1 euró = 322,49 Ft). A modellt a helyi önkormányzat a város más területein is alkalmazni kívánja.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.