Könnyítéseket vezetnek be az energiamegtakarítási kötelezettségek elszámolásával kapcsolatban

Hírek2021. dec. 20.Növekedés.hu

A világpiaci energiaárak nagymértékű növekedésére tekintettel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az almérő felszerelési kötelezettség hatályba lépésének elhalasztásával csökkenti a vállalkozások terheit.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 671/2021. (XII. 2.) kormányrendelet könnyítése szerint a 2021. évi energiamegtakarítási kötelezettségek 2022. december 31-ig teljesíthetők. Ennek érdekében a MEKH 2022. március 31-ét követően is biztosítja a 2021. évben teljesült beruházásokból származó megtakarítások bejelentését a 2021. évi energiamegtakarítások rögzítésére szolgáló űrlap nyitva tartásával, továbbá biztosítja, hogy a 2021. évi kötelezettség a 2022. évben teljesült beruházásokkal is teljesíthető legyen.

További könnyítés, hogy a MEKH módosította az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők felszereléséről szóló rendeletét.

A módosítás alapján a MEKH az almérők felszerelésének kötelezettségét előíró szabály hatályba lépését egy évvel későbbre, 2023. január 1-re halasztja.

A kormány továbbá 2022. november 15-től teszi újra kötelezővé az energetikai szakreferensek alkalmazását.

A MEKH ugyanakkor javasolja, hogy a kötelezett gazdálkodó szervezetek – amennyiben tehetik – addig is tartsák fent jogviszonyukat meglévő energetikai szakreferenseikkel. A szakreferens folyamatos foglalkoztatása lehetővé teszi, hogy a jelen energiapiaci helyzetben a gazdálkodó szervezet szakértő segítséget kapjon az energiakereskedőkkel való egyeztetések során. Ezen túlmenően a szakreferens által javasolt beruházásból származó, hitelesített megtakarítás 100%-ban elszámolható az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben, és e megtakarítás értékesíthető bármely energiakereskedő számára, ami segíti a beruházás megtérülését. Fontos, hogy az érintett gazdálkodó szervezetek továbbra is kötelesek 2022. június 30-ig az energiafogyasztásukkal kapcsolatos éves adatszolgáltatásukat teljesíteni, amit szakreferens hiányában saját maguknak kell megoldaniuk.

A veszélyhelyzeti szabályozás végrehajtásával kapcsolatban további részletek a hivatal energiahatékonyság oldalán olvashatók. A MEKH frissítette az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerrel kapcsolatos „Gyakran ismételt kérdések” listáját is, ami itt érhető el: https://www.enhat.mekh.hu/ekr