Konyhakésektől a szabadidős eszközökig - a Gerber kések rövid története

Hírek2021. szept. 16.Növekedés.hu

Aki járatos a túrafelszerelések világában, az szinte biztosan hallott már a Gerber késekről. Mára a világ egyik vezető gyártója lett a szabadidős vágószerszámok tekintetében, noha kezdetekben teljesen más piacra fókuszáltak. Ismerjük meg a Gerber kések izgalmas történetét!

A kezdetek

1939-et írtunk, amikor az amerikai Joseph Gerber Portlandben, Oregon államban megalapította a Gerber Legendary Blades névre keresztelt vállalatát. Eleinte az exkluzív konyhai kések világába akartak betörni, és ez sikerült is, hiszen termékeik Amerika-szerte igen népszerűek lettek a professzionális felhasználók körében. 

1958-ban dobták piacra első sportkéseiket, ekkor még csak kísérleti jelleggel, hogy vajon lenne-e kereslet egy efféle termékcsaládra. Az eredmények azonban nem csak meghaladták, hanem magasan felül is múlták az elvárásokat, így az irány immár egyértelmű volt: a szabadidős kések jelentik a cég jövőjét. 

A sikerekre a finn Fiskars vállalat is felfigyelt, így 1987-ben megvásárolták a céget, ezzel pedig a Gerber termékek az európai piacra is betörhettek. 

Legendás Gerber kések

A Gerber termékeit mindig is praktikusság jellemezte, ők voltak az elsők, akik könnyű, ugyanakkor egyszerűen használható eszközökkel álltak a túrázók, vadászok, horgászok és egyéb természetbarátok rendelkezésére. 

Az LST sorozat hamar a felhasználók kedvence lett, hiszen a rozsdamentes acél penge és az üvegszálas markolat kiváló párosításnak bizonyult. 

A vietnami háború éveiben jártunk, amikor felmerült az igény a hadsereg részéről olyan kések iránt, amelyeket a katonák a közelharc során használhattak. Nekik készült a Mark II sorozat, melynek a tervezésében katonai késszakértők is részt vettek. Továbbfejlesztett, modernizált változatait ma is használják a harcászatban. Szintén említésre méltó az Applegate Combat termékcsalád, melyet a közelharc egyik elismert mestere, Rex Applegate ezredes tervezett. 

A taktikai kések mellett a vállalat azonban a békés természetjárókra is gondolt, ezért a túrakések terén is jelentős fejlesztések mentek végbe. Az E-Z-Out széria és a kombinált szerszámok hamar a túrázók kedvencei lettek, hiszen könnyen használható, kis helyen is elférő, ám kimagasló vágási teljesítménnyel rendelkező eszközökről van szó. 

A modern Gerber kések

Napjainkra a Gerber eszközök a Fiskars szabadidős termékek legnépszerűbbjének számítanak, hiszen azóta is számos fejlesztés történt. 

A Gerber zsebkések immár számos változatban elérhetőek a Fiskars&Gerber termékek webáruházában, így minden természetbarát megtalálhatja köztük az igényeinek leginkább megfelelő darabot. 

Aki egy Gerber késsel a zsebében vagy a hátizsákjában indul túrázni, annak biztosan nem okoz gondot, ha el kell vágni valamilyen keményebb anyagot, a praktikus klipsz segítségével pedig tok nélkül is stabilan rögzíthetőek, és szükség esetén egyetlen mozdulattal előkaphatóak.(X)