Kopátsy Sándor: Beszélgetések Adyval - Válogatott értekezések a magyar polgárosodásról - Könyvajánló

Hírek2021. márc. 1.Növekedés.hu

Ady Endre a magyar polgárosodás elszánt szószólója volt, gondolatai pedig később is méltó társra találtak az írói és történészi elhivatottsággal egyaránt rendelkező közgazdász, Kopátsy Sándor személyében. Különböző történelmi idők vonatkozásában e két nagyformátumú gondolkodó hazai polgárságot védő gondolatait mutatja be a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent Beszélgetések Adyval – Válogatott értekezések a magyar polgárosodásról című kötet. Ady alapján Kopátsy Sándor szavai ma gondolkodásra inspirálnak és fontos elemzési szempontokat adnak a jelenkori folyamatok bölcs értelmezéséhez.

"Ady mindig aktuális, mert mi alig változunk" – írta Kopátsy 1980-ban, és később is újra meg újra megállapítja a tétel érvényességét. Közgazdászként azért foglalkozott oly sokat Ady Endre publicisztikáival, mert értékelése szerint ő ismerte fel először, hogy a magyar társadalom legnagyobb problémája, hogy hiányzik a polgársága. Az ország legismertebb közgazdászaként először 1980-ban és 1992-ben vette kezébe Ady 1903 után megjelent közéleti cikkeit, és fűzte hozzá a maga gondolatait. Majd 10 év múltán, 2002-ben felfedezte, hogy "a zseni már fiatalon is zseni", és a korábban írt nagyváradi publicisztikáiról is beszélgetett a szerzővel.

A nagy magyar sorskérdésekről így két könyv született, a Beszélgetések Adyval, majd a Beszélgetések Adyval Nagyváradon.

"Abban is reménykedem, hogy sikerül meggyőznöm az Ady-rajongókat, hogy szeretett költőjük nemcsak az elmúlt század legnagyobb költője, hanem a magyar újságírás mindenki másnál nagyobb zsenije is volt – írta akkoriban » szerzőtársáról« Kopátsy. – Ady fiatalon, vidéki újságíróként is jobban eligazodott a magyar társadalom viszonyai között, azt jobban be tudta illeszteni a világ nagy szellemi fejlődési folyamatába, mint száz évvel később a politikusok és történészek."

E két kötet anyagából jött létre a Kopátsy Sándor szellemi örökségét bemutató életműsorozat első darabja. A tavaly ősszel elhunyt közgazdász 2021. február 27-én lett volna 99 éves. A kialakításában is exkluzív formátummal rendelkező kötetet a Pallas Athéné Könyvkiadó a közgazdász születésének évfordulója alkalmából jelentette meg.

A közel száz Ady-íráshoz fűzött kommentárjain keresztül maga Kopátsy Sándor életműve is egységet kap az olvasóban, melyből többek között arra is fény derül, hogy valójában mi is állt a közgazdász történelem iránti szenvedélyének hátterében. Emellett Kopátsy Sándor íráshoz való sajátos viszonya is kirajzolódik:

"Nekem szomorú dolog az írás... Minél több okom lett volna a szomorúságra, annál többet írtam. Az írás sem pénzt nem hozott, sem a publikálás lehetőségét, de írtam, hogy jelt adjak arról, amiről nem volt szabad. Ez akkor is megéri, ha alig látszik lehetősége annak, hogy egyszer valaki elolvassa. Az élet egyik csodája az, hogy nem lehet tudni, mi terjed el megállíthatatlanul, bár nem sejtik, és mi hal el akkor is, ha tízezerszám terjesztette a hatalom."

Ahogy Kopátsy Gábor, a fia fogalmazott ajánlásában:

"Ady és Kopátsy minden bizonnyal jól megértette volna egymást. A nehéz években Ady tartotta benne a hitet, formálta cselekedeteit, döntéseit, töltötte energiával, vigasztalta kudarcaiban."

Kopátsy Sándor (1922–2020) 1953 óta minden gazdasági reformprogramban részt vett, 1954-ben Nagy Imre miniszterelnök számára is kidolgozott egy programot. Az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt a Kádár-rendszer fekete bárányként tekintett rá. Dolgozott az Országos Tervhivatalban, a Pénzügyminisztériumban, és a Pénzügykutatási Intézet egyik alapítója volt, majd Matolcsy György tanácsadójaként dolgozott.

A Beszélgetések Adyval című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.