Kopátsy Sándor szellemi örökségét életműsorozatban jelenteti meg a PABooks

Hírek2021. márc. 4.Növekedés.hu

Megjelent a Kopátsy Sándor szellemi örökségét bemutató életműsorozat első kötete. A Beszélgetések Adyval című kötetet a neves közgazdász születésének 99. évfordulója alkalmából a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) mutatta be. A sorozat a hivatalosan publikált anyagok mellett most feltárja a közgazdász eddig kevésbé ismert, ugyanakkor ma is jelentős aktualitásokkal rendelkező kéziratait is.

Cseh Katinka, a PABooks ügyvezető igazgatója elmondta, nagy lelkesedéssel fogtak a Kopátsy Sándor-életműsorozat kiadásába. Az első, rendkívül érdekes kötetet a napokban jelentették meg. Az exkluzív megjelenésű Beszélgetések Adyval című könyv közel száz Ady-publicisztikából és a hozzájuk fűzött Kopátsy-kommentárokból áll.

Kopátsy Sándor, Magyarország egyik legismertebb közgazdásza, akinek több mint fél évszázados pályája korszakalkotó fordulatokkal volt tele.

Bánkuty Tamás, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója, a Beszélgetések Adyval című kötet szerkesztője, valamint az egész életmű kiadásnak gondozója kiemelte, hogy Kopátsynak több mint 30 könyve jelent meg, a legjelentősebbeket pedig mind szeretnék újra kiadni. Emellett több ezer oldalnyi kiadatlan kézirata is fennmaradt,

...lenyűgözően gazdag az életműnek ez a része is. Most kezdtük felmérni, áttekinteni. Ezekből újabb kiadványokat is összeállítunk

– jelentette be.

Mint kiemelte, Kopátsy különböző pályaszakaszaiban folyamatosan keletkeztek ezek az írások, előbb írógéppel, aztán számítógéppel írt, élete utolsó évében pedig diktált módon. Gazdag tematikát képvisel a feldolgozandó hagyaték: foglalkozik történelmi, gazdaságtörténeti, társadalomtudományi, kulturális kérdésekkel, vagy például olyan jövőbe mutató területtel is, mint a zöldgazdaság – hangsúlyozta Bánkuty Tamás, aki pénzügykutató-intézeti gyakornokként 2008-ban ismerkedett meg Kopátsy munkáival, majd szoros munkakapcsolatba is került vele. Ennek köszönhetően jelenhetett meg 2011-ben az Akadémiai Kiadónál az Új közgazdaságtan: a minőség társadalma című könyv, szintén Bánkuty Tamás szerkesztésében.

Óriási élmény volt együtt dolgozni vele. Az ő példáján tanultam meg, hogy egy jó és hatékony közgazdásznak nagyon kell ismernie a történelmet, a társadalomtudományokat és a kultúrát is.